Hram Bar

Crkvena opština Bar: Grubo vrijeđanje nije dobar put za očuvanje građanskog jedinstva i napretka zemlje

Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska

Pravoslavna crkvena opština Bar

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

17. maj 2021.

 

Zbog uznemirenja većeg broja vjernika i građana Bara sinoćnim ružnim dešavanjima ispred hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, dužni smo obratiti se javnosti.

Grupa građana, koji se predstavljaju kao crnogorske patriote, koja protestuje poslednjih nedjelja, sinoć je na izuzetno nepristojan način, koji ne priliči nikome, a osobito ne Crnogorcima, skandirala prolazeći pored ovog hrama, vrijeđajući blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a uzvikujući i druge neprimjerene uvrede.

Čini nam se prosto nevjerovatnim da neko ima potrebu da se tako ponaša pred bogomoljom, bez obzira koje je vjere i nacije. Još nevjerovatnije je da neko dođe iz drugog grada u Bar i psuje pred svetinjom koju poštuje i posjećuje ogromna većina pravoslavnih vjernika grada Bara, ali i Barani drugih vjeroispovijesti.

Kratak izvještaj koji je objavljen na sajtu lokalnog javnog emitera Barinfo netačno izvještava javnost, pozivajući se na izvor iz Centra bezbjednosti Bar, da je jučerašnji skup protekao bez incidenata i pored video snimaka koje je vidjela cijela Crna Gora. Držimo da je potpuno neprihvatljivo i neprofesionalno zatvaranje očiju pred ovim događajima, koji su očigledno pokušaj provokacije i izazivanja ozbiljnijeg incidenta.

Ne sporeći pravo nijednom građaninu da slobodno izražava svoja opredjeljenja, ne mislimo da je dobar put za očuvanje građanskog jedinstva i napretka naše zemlje, da iko ikoga grubo vrijeđa nesumnjivo šireći time vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

Pozivamo sve relevantne društvene činioce: od lokalne samouprave, preko policije do političkih partija da preduzmu aktivnosti i radnje iz svoje nadležnosti da se ovakve stvari ne bi ponavljale, s obzirom da izazivaju ozbiljno uznemirenje i provociraju moguće neželjene reakcije.

Molimo se Bogu da sve građane Crne Gore prosvijetli svojom ljubavlju ne bi li naučili da prihvataju međusobne razlike i žive u miru, baš onako kako su to Barani činili vjekovima.