Bogorodica Uslišiteljica

Čudotvorne ikone Majke Božije: Bogorodica Uslišiteljica

O ovoj ikoni postoji zapis u žitiju Prepodobnog Kozme, zografskog otšelnika koji se podvizavao krajem 18. i početkom 19. veka.

Prepodobni Kozma bio je bugarskog porekla. Kada je stasao, njegovi roditelji hteli su da ga ožene, ali on, žarko žudeći za monaškom shimom, pobegne od kuće i ode na Svetu Goru, u manastir Zograf. Tamo je dobio poslušanje crkvenjaka.

Međutim, Presveta Bogorodica blagoizvoli da mu vidljivo otkrije svoju brigu o Svetoj Gori. Naime, na slavi manastira Vatopeda – Blagovesti, na kojoj se našao zajedno sa ostalom zoografskom bratijom, prepodobni Kozma video je u Sabornom hramu jednu ženu – carske lepote i veličanstva, koja je o svemu zapovedala, kako u hramu za vreme bdenija, tako i u trpezariji. Videvši ženu među mnoštvom monaha, i sve pod njenom svemoćnom upravom, mladić se do kraja rastužio. Tako uznemiren on se vrati u Zograf kod svog starca, a starac ga upita, za razlog te tolike tuge. Mladi Kozma mu ispriča šta je video u Vatopedu, a starac ga priupita, kako je izgledala ta žena i kakve su joj bile haljine; na šta Kozma opiše, sve što je video.

Čuvši povest o nepoznatoj ženi, starac uzdahnuvši odgovori: “Zar dakle nisi prepoznao ženu koja ti se javila u tom svetom manastiru, posvećenom Majci Božjoj? To je bila Carica naše Gore i svekolike tvorevine.”

Posle tog događaja, jednom ostane Kozma sam u hramu i obrati se u molitvi ikoni Bogomajke, zavapivši Joj: “Presveta Bogorodice, moli se za mene Sinu tvom i Bogu, da i mene vodi putem spasenja.” Rekavši ovo, odmah je čuo Bogorodičin glas kako govori: “Sine i Bože moj, pokaži sluzi svome kako da se spasi.” I odmah na to odgovor: “Neka ode iz manastira sam u pustinju.”

Tako po Božjoj volji i sa blagoslovom igumana prepodobni Kozma napusti manastir i nastani se u obližnjoj pustinji. Našavši jednu pećinu zapadno od manastira, nastani se u njoj.

Kako se on tamo podvizavao, to je poznato jedino Bogu, ali zbog čistote svog života i svojih teških podviga on se udostojio mnogih darova. Njegov pomen slavi se 22. septembra.

Ikona Presvete Bogorodice – Uslišiteljice, nalazi se u oltaru, u udubljenju na istočnom zidu.

Proslavlja se na dan kada i Sv. Kozma Zografski, 22.septembra po novom, odnosno 9. septembra po starom kalendaru.

 

Izobraženje:

Na ovoj ikoni vidimo Presvetu Djevu rumenog lica u frontalnom položaju, odevenu u odeždi svoj od zlata, kako u rukama drži Bogomladenca Hrista.

Iznad dijamantnog oreola, vide se belo-crvene ruže, isklesane od dragog kamenja. Dijamnatni oreol je prisutan i kod Bogomladenca, dok plavo crvene latice cveća (isklesane od safira i rubina) okružuju oreol i padaju na ramena Bogomladenca.

Primetno je da je lik Prisnodjeve prijatan, čak radostan – a kako i ne bi bio, kada na svaku Njenu molbu, Sin i Bog Njen – odgovara Svojim blagovoljenjem.

Stoga Je Ona Zaštitnica, Uslišiteljica roda ljudskog i svih onih koji Joj se obraćaju, u muci i nevolji.

Literatura:

Bogorodica Uslišiteljica – 21.09.2022.g.

Elza Bibić