Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko primorski g. Amfilohije

Dan Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori

Ime: 14.11.2019 Dani Matice srpske; Opis: Dan Matice srpske Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, u svojstvu predsjednika Njegoševog odbora Matice srpske, večeras je u Podgorici otvorio i blagoslovio blagorodno veče održano povodom 13 . novembra – Dana Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, posvećeno 800. godišnjici naše Svetosavske crkve.

Ovo treće veče manifestacije „Dani Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori“ u Knjižari Matice srpske u Podgorici počelo je molitvom „Oče naš“, koju je otpjevao operski pjevač Oliver Njego.

Visokopreosvećeni Mitropolit je u svom obraćanju istakao da su freske, čija je izložba (kopije fresaka) upriličena večeras, najdivnije opipljivo i vidljivo svjedočanstvo 8 vjekova naše Crkve od vremena njenog osnivanja i od vremena osnivanja Zetske crnogorske mitropolije, a isto tako i poslije ustoličenja Svetoga Save u Arhiepiskopiji žičkoj:

Prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, idejni tvorac ove manifestacije, podsjetila je da ovo društvo već treću godinu proslavlja svoj dan – 13 novembar.

Prisutni su imali priliku da uživaju u muzici u izvođenju operskog pjevača Olivera Njega uz klavirsku pratnju gospodina Zorana Tutunovića, kao i da pogledaju izložbu kopiju fresaka koju su uradili slikari: Momir Knežević, Mirko Toljić i Veljo Stanišić. Oni su kopirali freske iz Pivskog i Moračkog manastira, a ima i jedna kopija freske iz manastira Gradište. O značaju tog rada i autorima izložbe govorio je prof. dr Slobodan Raičević.

Najavljeni su i novi projekti Matice među kojima je i kapitalno ostvarenje, izložba „Crna Gora – jezik, narod i religija“, koju priprema Jovana Markuš, a likovno obrađuje slikar Mirko Toljić.

Za Dan Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori 2017. godine proglašen je 13. novembar dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša, prvog člana Matice srpske sa prostora današnje Crne Gore. Povodom obilježavanje Njegoševog rođenja i ove godine Matica je organizovala širu manifestaciju raznovrsnog programa koji u Njegoševskom duhu reprezentuje srpsku kulturu, istoriju i duhovnost.  Ovogodišnja manifestacija „Dani Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori“ počela je 8. novembra predavanjem na temu „Postanak kraljevstva i arhepiskopija srpskih i pomorskih zemalja Nemanjića“ koje je u Parohijskom domu u Nikšiću održao dr Srđan Pirivatrić, a nastavljeno 11. novembra predavanjem prof. dr Maje Anđelković o Studeničkom tipiku Svetog Save i Studeničkom kulturnom nasleđu.