Poruka Iz Orahovca

Деца Ораховца послала захвалност ,,Делијама“: Порука љубави и наде!

У знак захвалности навијачима “Црвене звезде”, који на неколико последњих утакмица певају песму “Ораховцу Башто рајска“, омладина и деца Ораховца су у недељу вече пред црквом у Ораховцу организовали бакљаду и развили транспарент на коме је писало: “Хвала вам за наду, подршку и песму, остајемо овде, своји на своме месту! Деца Ораховца“.

Пред црквом су се окупили и старији Ораховчани и придружили се захвалношћу свима који на Ораховац мисле и помажу опстанак на различите начине, пише Оливера Радић новинар и професор из Ораховца.

Песму “Ораховцу башто рајска“ написао је и компоновао Ораховчанин Гаврило Кујунџић пре тридесетак година. Песма је добила на популарности после најновијих расељавања Срба из Ораховца и околине (1998. и 1999. године), а широј јавности су је, први пут својим наступом у Народном позоришту 17.марта 2005. године, представили “Косовски божури”, ансамбл деце са Косова и Метохије, које је са наставником музике Гаврилом Кујунџићем основала драмска уметница Ивана Жигон.

Познати по бројним концертима и наступима  у земљи и свету, Косовски божури су са навијачима Црвене звезде “Делијама” и “Фондацијом Делије” организовали на десетине хуманитарних концерата, од којих су неки одржани на “Маракани” (данашњем стадиону “Рајко Митић”).  Приход од многих је ишао деци и светињама на Косову и Метохији.

– Порука која је, вечерас, уочи Преображења послата из Ораховца, је порука све деце и омладине Ораховца, без обзира да ли навијају за “Звезду” или неки други тим, јер то је порука љубави и наде у будућност на овим просторима, која је могућа само ако буде подршке добрих људи ма где они живели – рекао нам је један од окупљених омладинаца, Душан Милићевић.

Међу девојкама које су изашле да се прикључе овом несвакидашњем догађају била је и Стефана Радић, која је рекла да јој је драго да навијачи “Црвене звезде” певају песму њеног града:

– Навијачи Црвене звезде певајући песму Ораховцу, која је постала својеврсна химна овог подељеног градића у Метохији, преносе истину о животу Срба на овим просторима и пружају подршку народу који опстајава ту где су му корени. Имала сам прилике да будем међу навијачима на “Маракани” и за мене је велика част да слушам како цео стадион пева химну мога града. Зато се захваљујем свима који је певају са надом да ће песма постати традиција и да ће је сваки пут кад се отпева чути бар троје људи који ће доћи и уверити се да Ораховац јесте башта рајска.

Осим захвалности “Делијама” окупљени су пред црквом у Ораховцу отпевали и песму “Ораховцу башто рајска” као позив свима који до сада нису посетили ово место да дођу и подрже ову децу, српску децу и српски народ на овим просторима.

Текст песме објављујемо у целини:

 

Ораховцу башто рајска

аутор Гаврило Кујунџић

 

Тамо где најлепше сунце сија,

тамо где најслађе грожђе зри,

сваки ми камен грумен злата,

ту ми је драга капија свака.

 

Ту се пева свако вече, 

као река вино тече, 

родни крају ружо мајска, 

Ораховцу башто рајска!

 

Ако те бар једном пут нанесе,

тамо где виноград божји је дар,

видећеш срећне, добре људе,

како ти бескрајну љубав нуде.

 

Ту се пева свако вече, 

као река вино тече, 

родни крају ружо мајска, 

Ораховцу башто рајска!

 

Оливера Радић

Извор: Радио Слово љубве