Hor Jedinstvo

Hor Jedinstvo

Đakon mr Mihajlo Lazarević govorio o posjeti SPD “Jedinstvo” Grčkoj

Hor „Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo Kotor 1839″ boravio je u Grčkoj od 31.oktobra do 06. novembra. Pored koncertne dimenzije, članovi hora bili su u prilici i za razgledanje bogate kulturno-istorijske ponude glavnog grada Grčke i posjetu ostrvu Egina gdje je manastir posvećen sv. Nektariju Eginskom i veliko svetilište Grčke pravoslavne crkve.

Utiske nam prenosi dirigent Jedinstva Mihajlo Lazarević: „Po dolasku u Atinu hor je obišao strogi centar grada: Trg Omonia, Trg Sintagma gdje je imao prilike da vidi smjenu straže ispred grčkog parlamenta – čuvene „Evzone“, stari dio grada – Plaka, kao i najznačajnije zgrade i ulice.

Sljedećeg dana imali smo obilazak grada sa stručnim vodičem koji nas je upoznao sa istorijatom i razvojem kroz višemilenijsko postojanje grada kao i obilazak najznačajnijih građevina od antičke do savremene Atine. Posjetili smo Akropolj i uživali u umjetnosti i savršenosti arhtekata antičke Grčke. Takođe smo posjetili i novoosnovani muzej Akropolja, sagrađen prije osam godina. U muzeju su izloženi eksponati i originalni dijelovi sa Akrololja, kao i odlivci originalnih statua, reljefa frizova i drugih artefakata koji se nalaze u Britanskom nacionalnom muzeju.

Potom smo obišli i Vizantijski muzej u kome smo uživali u djelima sakralne umjetnosti velelepne države koja je trajala jedan milenijum.

Trećeg dana našeg boravka u Atini dali smo sebi malo oduška pred glavni razlog našeg dolaska u Atinu – koncert.

Uslijedila je priprema za koncert u Sabornoj crkvi Sv. Dimitrija – Petrupoli. U prepunoj crkvi koncert je počeo u 18 30 sati. Na početku koncerta pozdravio nas je starješina hrama sveštenik o. Ignatios Miltiadu toplim riječima dobodošlice, predstavivši nas brojnoj publici, izražavajući sreću što su im došli gosti iz bratske pravoslavne crkve iz Crne Gore.

Tokom trajanja koncerta reakcije publike su bile sve izraženije uz gromoglasne aplauze kao i suze koje su se slivale niz obraze skoro svih prisutnih.

Pored brojnog sveštenstva koncertu su prisustvovali i predstavnici ambasada Crne Gore i Srbije, Dušanka Saveljić i Nemanja Diković.

Na samom kraju koncerta poslije dugog aplauza i dva otpjevana bisa dirigent se zahvalio svima koji su se potudili da se ovakavo duhovno veče održi uručivši prigodne poklone domaćinima.

Zahvaljujemo se svima koji su došli na naš koncert i podržali nas u našem radu, kako bi i dalje što bolje predstavljali našu crkvu, grad i zemlju iz koje dolazimo.

Nakon koncerta je uslijedila trpeza ljubavi koju su domaćini priredili u crkvenim prostorijama, bogato nas ugostivši, gdje su nam podijeli poklone za sjećanje na taj dan.

Posljednjeg dana našeg boravka u Atini iskoristili smo da posjetimo ostrvo Eginu i manastir posvećen sv. Nektariju Eginskom, veliko svetilište Grčke pravoslavne crkve.

Cjelivavši mošti svetitelja, koji je živio početkom dvadesetog vijeka, imali smo sreću da prisustvujemo i molebanu u čast tog velikog ugodnika Božijeg koji kao i naš sv. Vasilije Ostoški pomaže svima koji mu se obrate za pomoć.

Takođe smo i u velikoj manastirskoj crkvi otpjevali nekoliko prigodnih duhovnih pjesama. Povratkom u hotel završilo se naše koncertno-duhovno-turističko putovanje.

U povratku ka Crnoj Gori hor je obišao i Korintski kanal i uživao u njegovoj ljepoti kao i najveći most na Peloponezu – Rio Antirio.

Hor veliku zahvalnost izražava gospođi Dragani Grozdanović i gospodinu Anastasiosu Stelasu koji su uložili veliki napor kako bi ova naša turneja i boravak u Atini bili na visokom nivou i prošli u najboljem redu.

Prikaz koncerta na sajtu „ROMFAIA“, zvaničnog sajta Grčke pravoslavne crkve.