Put Mitropolita Amfilohija

Dječiji sabor: „Put Mitropolita Amfilohija”

Učesnici i posjetioci XXI Pravoslavnog dječijeg sabora Crne Gore, koji će se pod sloganom „Blago meni“ održati u nedjelju, 25. septembra, u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, imaće priliku da vide izložbu „Put Mitropolita Amfilohija”, koju su pripremila djeca sa vjeronauke i realizovili sa svojim vjeroučiteljima: o. Slobodanom Lukićem iz Budve, Irenom Papić iz Herceg Novog, Nadicom Radović, Zorkom Pejović i Vidosavom Živković iz Podgorice.

Ovom postavkom kroz odabir najupečatljivijih djelova iz Bogom blagoslovenog puta blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, njegovi najvjerniji sledbenici, djeca vjeronauke, podsjetiće nas šta je sve Mitropolit prošao, napisao, rekao, uradio, od djetinjstva do kraja ovozemaljskog života  ništa radi sebe, već sve Hrista radi, Crkve i svih nas radi, njegove duhovne djece.

„Put Mitropolita Amfilohija” čine četiri zasebne cjeline, koje će prikazati život blaženopočivšeg Vladike, ličnosti i događaje koji su obilježili određeni period u njegovom životu.

Škola vjeronauka iz Budve predstaviće kroz dječije radove djetinjstvo Mitropolita Amfilohija, onako kako ga oni vide kao svog vršnjaka, a vjeronuka iz Herceg Novog period njegovog školovanja od Beograda do Atine. Evropska iskustva, Rim, Bern, Sveta Gora, Pariz, zabilježila su djeca sa vjeronuke pri Crkvi Sv. Đorđa pod Goricom. Period od dolaska na cetinjski tron (1990) pa do upokojenja (2020) prikazan je kroz rad škole vjeronuke iz Podgorice (ŠV Sv. momišićki novomučenici i Donja Gorica).Dječiji sabor: „Put Mitropolita Amfilohija”

Izložba je ujedno i svjedočanstvo jednog vremena i epohe i biće postavljena na četiri punkta unutar gumna Hrama Svetog Jovana Vladimira, što predstavlja posebnu simboliku jer je život Mitropolita Amfilohija bio u znaku sabornosti, smješten baš na gumnu ispred hrama, kao mjestu sabiranja, mjestu Sabora u Crnoj Gori. Gumno ima posebno mjesto kroz istoriju Crne Gore, na njemu su se vodili najvažniji razgovori, najbitniji narodni susreti, donosile odluke, a i kada je osnovan Dječiji sabor, prvi, ali i mnogi naredni, održavani su upravo na gumnu ispred Cetinjskog manastira. I Saborni hram u Baru izgrađen je kao simbol zajedništva grada pod Rumijom, da Sveti Jovan Vladimir sabira njegove žitelje, pa otuda i gumno ispred tako mladog hrama, koji ove godine proslavlja šestu godinu od osvećenja   hram je osveštao i u njemu odslužio Liturgiju 25. septembra 2016. godine, Njegovo blaženstvo Patrijarh Jerusalima i sve Palestine g. Teofilo II.

Dvadeset prvi Dječiji sabor posvećen je uspomeni na našeg oca i Vladiku Amfilohija sa čijim blagoslovom su i počela ova sabranja. Podnaslov ovogodišnjeg saborovanja „Djeca Crne Gore svom Mitropolitu Amfilohiju“ upravo se najbolje odslikava u postavci koja nas vodi na putovanje kroz vrijeme od 1938. do 2020. ljeta Gospodnjeg koje je obilježio veliki ugodnik Božiji – Mitropolit Amfilohije koga su djeca iz milošte i ljubavi zvali Đedo.