Ђурђевдан

Ђурђевдан на Ђурђевцу подно Ловћена

Име: 08.05.2018 Djurdevdan na Djurdjevcu besjeda igumana Jefrema; Опис: Ђурђевдан на Ђурђевцу подно Ловћена Тип: audio/mpeg
На брду Ђурђевац, које се наслања на јужне падине Ловћена, у непосредној близини манастира Свете Тројице Стањевићи, у средњовјековно доба подигнута је невелика црква посвећена Светом великомученику Георгију.
У историјским документима први пут се спомиње 1426. године везано за тврђаву која је била уз њу подигнуа. Временом запустјела, генерално је обновљена прошле године и са новим звоном, освештана руком митрополита Амфилохија, уочи Велике Госпојине, 27. авгута 2017. О овом знаменитом духовном центру бригу води братија манастира Стањевићи од почетка обнове манастира, 1994.
На Ђурђевдан је  Свету литургију служио јеромонах Јован Шљиванчанин а потом је игуман Јефрем Дабановић пресекао славски колач и изговорио бесједу у којој је исказао суштину и симболику литургијског празника – недјеља Самарјанке и подвиг великомученика Георгија као узор за све хришћане, до краја свијета и вијека.
 У богослужењу су, уз мјештане и ходочаснике, учествовали и г. Ђорђе Вујовић предсједник Скупштине општине Будва са породицом и чланови Православног братства Ђурђевац које сачињава двадесетак чланова на челу са Немањом Ћипранићем.
Чланови Ђурђевца су младићи и дјевојке који се баве спортом и добротворном дјелатношћу. У протекле три године од оснивања, 2015. више пута су сакупили храну и другу помоћ и предали у Народну кухињу „Мајка девет Југовића“ при манастиру Грачаница а своју младост и снагу принијели су Богу у добровољном раду на обнови цркава и манастира у Паштровићима, укључујући и ову цркву на Ђурђевцу и манастир Стањевиће.
Већ шест година чланови Ђурђевца и њихови пријатељи ходочасте Светом Василију на његов празник, два дана идући пјешице од манастира Подмаине (Будва), преко Ловћена и катунске нахије до острошких греда.
                                                                                                                                                                                                                                                             Павле Кондић