протојереј ставрофор Милета Кљајевић

Ђурђиц прослављен у храму под Горицом

Празник обновљења храма Светог великомученика Георгија у Лиди палестинској, празнично је прослављен у подгоричкој Цркви Светог Великомученика Ђорђа, коме је овај храм и посвећен.

Светим евхаристијским сабрањем, началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, уз молитвено учешће проте Милуна Фемића, дугогодишњег старешине овог светог храма.

За пјевницом су одговарали старешина цркве, протојереј Мирчета Шљиванчанин, протојереј Јован Радовић уз ђакона Ивана Црногорчевића, праћени вјерним народом.

По прочитаном јеванђелском зачалу, словом поуке вјернима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић. Поновивши цитат из Светог писма: Од ове љубави нико нема веће, да ко положи живот свој за пријатеље своје, отац је подсјетио да наша Света мајка црква у свом молитвеном расположењу сваке календарске године слави 3. новембра по старом календару успомену на Светог Великомученика Георгија Побједоносца.

“Сјећање на његов живот и његов рад одводи нас у давно минула времена, у робовласничка времена, када су наша вјера и Црква биле ван закона тадашње незнабожачке власти, када је већина људи била обесправљена, најосновнијих људских права на живот“, казао је прота у своме обраћању.

Хришћани су немилостиво гоњени и злостављани, подсјетио је прота, само због вјере у васкрслог Христа Спаситеља.

“Борба против хришћана била је дуга, тешка и крвава. Црква је као Божанска установа у тој дугој борби, издејствовала побједу у којој су пали многи животи синова и кћери Христове Цркве“, казао је отац, додајући да је један од њих и наш слављеник – заштитник овога светога храма, Свети Великомученик Георгије Побједоносац.

“У то вријеме, наука васкрслог Господа Спаситеља нашега Исуса Христа, проповиједала се широм тадашње велике многобожачке римске империје“, подсјетио је отац, казавши да је она као таква опстајала и поред жестоког прогона самих проповиједника и новообраћених хришћана.

“Свети Великомученик Георгије је по ријечима црквеног пјесника, ослободиоц поробљених, побједник у ослободилачкој борби хришћана од мучења и тираније римских незнабожачких царева – који је својим примјером борбе за правду и истину Божију, за слободу и за хришћанску једнакост међу људима, био углед и примјер нашим борцима у борби са нашим заклетим непријатељима, поробљивачима”, подвукао је прота, додавши да се зато наша Света Црква два пута у једној календарској години молитвено сјећа Светог Великомученика Георгија.

“Слави га и светкује са усрдним и топлим и захвалним молитвама, како би измолио од нашег небеског милостивог Оца и Цара за наш многострадални народ тих и миран живот, по узвишеним принципима и начелима Христове спасоносне науке – која проповиједа праву и трајну истинску слободу и једнакост свих вјерујућих и богоугодно живећих људи, по Светој вољи, Оца небескога”, закључио је началствујући свештенослужитељ протојереј-ставрофор Милета Кљајевић у бесједи у подгоричкој Цркви Св. Ђорђа.

Након одслужене Литургије оци су освештали и пререзали славске колаче данашњих свечара који Ђурђиц славе као своју крсну славу.

Елза Бибић