Klюč 3 nočь muzeev 19.05.2018

Doc. dr Natalija Mosjagina: Drevnoruska pjevačka umjetnost i starorusko crkveno pojanje

Ime: 15.08. 2018 Natalija Mosagina; Opis: Drevnoruska pjevačka umjetnost i starorusko crkveno pojanje Tip: audio/mpeg

Docent dr Natalija Mosjagina za Radio Svetigoru, govorila je o staroruskom pojanju i drevnoruskoj i pjevačkoj umjetnosti, o ansamblu “Ključ razumjenija”, službama srpskim svetiteljima u ruskim rukopisnim knjigama, saradnji sa SANU, nastupima u Rusiji, Srbiji, Evropi

 

Docent dr Natalija Mosjagina je profesor istorije umjetnosti, docent na katedri drevnoruske pjevačke umjetnosti Sanktperburškog državnog konservatorijuma “N. A. Rimski Korsakov”. Predavač je na katedrama, Osnove paleografije, Pedagoška praksa, Savremene pjevačke tradicije, Drevnorusko crkveno pojanje i dr.

Od 1996-2004. bila je dirigent crkvenog hora pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice pri Sankt-Peterburškom konzervatorijumu.

Početkom 2004. godine osnovala je ansambal drevnoruske muzike i školu znamenog pojanja “Ključ razumjenija”. Član je društva za proučavanje monodije (Beč, Austrija). Autor je nekoliko monografija i naučnih publikacija.

Stalni je učesnik međunarodnih naučnih konferencija i predavač u Rusiji i inostranstvu, a u Srbiji učestvuje na naučnim skupovima koje organizuje SANU.

Dr Natalija Mosjagina je jedna od organizatora međunarodne naučne konferencije, koja je po blagoslovu Mitropolita Amfilohija održana u manastiru Reževići 2014. godine na temu “Bogoslužbeno prostranstvo: istorija, arhitektura, slikarstvo, književnost, crkveno pojanje”.

Na konferenciji su učestvovali priznati svjetski naučnici iz Rusije, Srbije, Crne Gore i Engleske.

00000128Nekoliko godina izučava i sakuplja službe srpskih svetitelja u ruskim rukopsnim knjigama od XVI do XVII vijeka, koje će publikovati u posebnoj monografiji.

Dr Natalija Mosjagina i ansambal “Ključ razumjenija”, nastupao je na brojnim koncertima i bogosluženjima u Rusiji, Srbiji i Evropi.

Po blagoslovu episkopa požarevačko-braničevskog g. Ignatija učestovali su u proslavi Vidovdana 2016. godine u manastiru Ravanica i obišli brojne svetinje u Srbiji.

Uzeli su učešća i u proslavi Vidovdana u Kingisepu 2017. godine, i u prvoj proslavi Svetog novoprosijavšeg Mardarija lješansko-libertviliskog i svepravoslavnog u decembru 2017. godine u Petrogradu.

Ove godine pojaće na liturgiji i učestvovati u svečanoj litiji i nastupiti na koncertu povodom proslave Preobraženja Gospodnjeg na Svetom Stefanu.

Članovi ansambla “Ključ razumjenija”, pored učestvovanja na bogosluženjima i koncertima, izučavajući pjevačke rukopise biraju za izvođenje ranije neobjavljivanja pojanja, koja su zapisana drevnim muzičkim notacijama i koja su izčezla iz prakse Ruske pravoslavne crkve krajem 17. vijeka.

Na njihovom repertoaru su znameni, veliki demestveni, kao i različiti autorski manastirski napjevi, rane forme ruskog višeglasja (demestveno, znameno), rano partesno pojanje.

Plakat2

(Sa docentom dr Natalijom Mosjaginom razgovarao je mr Aleksandar Vujović, urednik Katihetskog programa Radio Svetigore i profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog)