др Милко Јоксимовић

Др Милко Јоксимовић, епидемиолог Института за јавно здравље Црне Горе за Радио „Светигора“: У овом моменту се врло добро држимо али морамо бити будни и опрезни

Име: 17.03.2020 intervju DR MILKO JOKSIMOVIC; Опис: У овом моменту се врло добро држимо али морамо бити будни и опрезни Тип: audio/mpeg

„Обољење је врло специфично и на почетку се није ни мислило да ће да изазове оволики утицај генерално у свијету. Главна његова карактеристика је што се врло брзо уочило да има огроман епидемијски потенцијал а то значи да се веома лако шири и да од њега оболијева велики број људи. То је оно што је изазвало велику забринутост на глобалном нивоу“, казао је у разговору за Радио „Светигора“ др Милко Јоксимовић, епидемиолог Института за јавно здравље Црне Горе.

Он је додао да колико су симптоми које даје корона вирус слични сезонском грипу, толико се и међусобно разликују.

„Овај вирус има сличности са сезонским грипом али има и огромних разлика. Симптоми су суви кашаљ (углавном сув без секрета), повишена телесна температура, (која се постепено повећава) и отежано дисање (кратак дах или отежано дисање на уста). Уз ове симптоме иде малаксалост и слабост“, казао је др Јоксимовић.

По његовим ријечима највише обољелих има благу клиничку слику али број оних који се сусретну са озбиљним симптомима и најтежим клиничким облицима болести је итекако забрињавајући.

„Најчешћи су симптоми слични благој прехлади која мало дуже траје. То су симптоми око 80 посто случајева обољелих. У 15 посто случајева дође до развоја упале плућа и може да иде ка тежој клиничкој слици, док су 4-5 посто критичне форме болести којима треба интензивно лијечење, а смртост је негдје око 3 посто, са великим варијацијама између земаља. Најугроженији су старији чланови друштва. Од 60 година па надаље расте ризик по старосним групама, затим особе које имају хроничне болести и то: срчана обољења, обољења плућа, дијабетес, повишен крвни притисак“.

У Црној Гори је до синоћ тестирано укупно 98 особа. Сви резултати тестова до сада су били негативни, те у Црној Гори још увијек нема регистрованог обољења, а то је срећна околоност за здравствени систем, епидемиолошку службу, а тиме и за све нас. Најважније је одложити појаву болести, посебно ако пријети епидемија, сматра др Јоксимовић.

„Увијек је добро да одложите појаву неке заразне болести, поготово епидемије, из више разлога. Прво даје вам више времена за припрему. Друго, како вријеме пролази много више знате о томе па и мјере које предузимате можете да их профилишете на одређени начин. Са друге стране имајући довољно времена имате и нове податке па знате како те пацијенте треба лијечити, како управљати са њима. Имате довољно времена да видите како ће се вирус понашати у складу са годишњим добом и слично. Увијек је добро да развучемо, да дамо више времена за припрему, да спремније дочекамо овај вирус и обољење. Цијели свијет се сада бори када већ имају епидемију да је развуку у времену. То је изузетно битно због адекватног рада здравственог система“.

Др Јоксимовић је става да се за сада веома добро држимо када је вирус корона у питању али да морамо бити колективно опрезни јер када су заразне болести у питању, превенција и опрезност су од огромне помоћи.

„Предузет је цијели сет мјера и до сад смо доста рационално и разумно поступали. Чини се да је мобилизација и прерасподјела ресурса за сада урађена доста добро, а то не значи да ће нам то бити довољно у будућности. У овом моменту се врло добро држимо али морамо бити будни и опрезни јер са заразним болестима је тако“, закључио је епидемиолог Института за јавно здравље Црне Горе, др Милко Јоксимовић.