Milos Kovic

Dr. Miloš Ković: Mi odlučujemo o tome da li su Solunski front i Mojkovačka bitka bili uzaludni i hoćemo li ostati vjerni Kosovskom zavjetu.

Ime: 18.9.2018 dr Milos Kovic; Opis: "18.9.2018_dr Milos Kovic". Tip: audio/mpeg

Dr. Miloš Ković: Mi odlučujemo o tome da li su Solunski front i Mojkovačka bitka bili uzaludni i hoćemo li ostati vjerni Kosovskom zavjetu. Čemu žurba da izdamo Kosovo i Metohiju i Svetog cara Lazara?

 

Ovog septembra navršilo se stotinu godina od proboja Solunskog fronta. Srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića ispisivala je, u septembru 1918. godine jednu od najsvjetlijih stranica naše istorije. Velika saveznička ofanziva, koja je rezultirala probojem Solunskog fronta, ujedno je bila i jedna od najvažnijih, i za Srbiju svakako ključnih operacija za vreme Prvog svetskog rata. O nastanku i proboju, za mnoge sporednog fronta, koji je ipak označio početak kraja Prvog svjetskog rata, razgovarali smo sa istoričarem dr Milošem Kovićem, vanrednim profesorom na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Govoreći o situaciji u našoj zemlji dr. Ković kaže da se u Crnoj Gori pravi montenegrinsko društvo bez sjećanja, dok mi nemamo jači izraz Kosovskog zavjeta od Njegoševih stihova.

Kada je riječ o eventualnoj podjeli Kosova i Metohije dr. Ković kaže da treba nastaviti pregovore i zamrznuti konflikt, sve dok dođe do promjene u međunarodnim odnosima. “Naši ciljevi treba da budu čuvanje naših ljudi, naših Svetinja, odbrana imovine, čuvanje ljudskih prava“-naglašava dr. Miloš Ković.

Dr. Ković osvrnuo se i na Naučni skup posvećen sedam vijekova manastira Stanjevići, u čijem radu je učestvovao svojim izlaganjem: “Francusko-slovenske bitke u Boki Kotorskoj 1806.-1814“ Vladike Nikolaja u srpskoj istoriografiji. On kaže da “i posle svih napada beogradske štampe na Mitropolita Amfilohija je mi ovdje ga još više volimo i još više ljudi u Srbiji vjeruje u njega i vidi ga kao nekog ko je u prvom redu odbrane Kosova i za očuvanje Kosovskog zavjeta, zajedno sa Vladikom Joanikijem“.