Bogoslovi Iv Generacija 27

Dve decenije mature IV generacije obnovljene Cetinjske Bogoslovije

Ime: 12.06.2020 20 godina 4. generacije ctetinjske bogoslovije; Opis: Dve decenije mature IV generacije obnovljene Cetinjske Bogoslovije Tip: audio/mpeg

Učenici IV generacije obnovljene Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog (1995-2000) su obeležili dve decenije od uspešnog završetka njihovog školovanja u ovoj cerkveno-prosvetnoj ustanovi, o Svetom Prepodobnom Nikiti Ispovedniku, u srijedu 10. juna / 28. maja 2020. godine. Ova godišnjica, od značaja za ovu generaciju bogoslova i za samu Cetinjsku bogosloviju, obeležena je u čačanskom Hramu Vaznesenja Gospodnjeg, drevnoj zadužbini župana Stracimira, brata Svetog Simeona Mirotočivog i strica Svetog Save, sa kraja XII veka.

Kao što i priliči, evharistijsko sabranje je bilo okosnica ove svečanosti, kojom prilikom su sveštenoslužila dvojica od nekadašnjih učenika ove generacije cetinjskih bogoslova, jerej dr Nikola M. Gavrić i jerej Aleksandar Milikić, dok su se prijatne, ali i zahtevne, dužnosti domaćina, ovom prilikom, prihvatili pomenuti otac Aleksandar Milikić i Ljubiša Majstorović.

Svojim školskim drugovima i sabranom vernom narodu se prigodnom omilijom obratio protojerej mr Rade Jović, koji je podsetio na činjenicu da je upravo liturgijsko i ljubavno sabranje osnovni i ključni element njihovog sabiranja dugog već četvrt veka. Njegova beseda nije bila puko evociranje uspomena na školske dane, već i izraz blagodarnosti Visokopreosvećenom mitropolitu Amfilohiju, pod čijim su omoforom sticali prva teološka saznanja, ali i Preosvećenim episkopima Joanikiju Budimljansko-nikšićkom, kao tadašnjem rektoru Bogoslovije i Jovanu Slavonskom, kao njihovom tadašnjem razrednom starešini. Nije propustio ni da se seti nedavno blaženoupokojenog protojereja Momčila Krivokapića, koji je bio na dužnosti rektora Cetinjske bogoslovije na početku njihovog bogoslovskog školovanja, kao i drugih njihovih profesora, koji su se promenili svetom i danas su pričasnici Crkve toržestvujuće.

Posle liturgijskog sabranja upriličen je obilazak ovčarsko-kablarskih manastira Preobraženja i manastira Vavedenja. U manastiru Preobraženja Gospodnjeg ljubazno ih je primio i govorio im o ovoj svetinji stari monah Vasilije.

U bratskom okupljanju generacije u Čačku ove godine, zbog mjera pandemije korona virusa nisu prisustvovali oni koji nisu mogli doći iz Crne Gore, Hrvatske, daleke Australije i Kanade. Posebno treba istaći ljubav i žrtvu sabrata iz generacije, sadašnjeg gradonačelnika grada Doboja g. Borisa Jerinića, koji je finansirao celo opupljanje za one koji su bili u Čačku. Gospodin Jerinić je ovom prilikom pozvao i svu braću da iduće godine okupljanje i proslava mature bude u Doboju.

U toku sabranja oni koji nisu mogli da prisustvuju proslavi mature, javili su se i pozdravili svoju braću iz generacije.

Tog jutra i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, nekadašnji profesor ove generacije, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice, pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, i pomolio se za sve učenike ove generacije. Na liturgiji u Gornjem manastiru Ostrogu je pojao i sabrat iz generacije Aleksandar Vujović, profesor Cetinjske bogoslovije i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.

I ovo liturgijsko sabranje pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog pokazatelj je neraskidivog jedinstva ove generacije sa ostroškom svetinjom. Na početku svog bogoslovskog školovanja, u septembru i oktobru ratne 1995. godine, učenici ove generacije predvođeni svojim razrednim starešinom sadašnjim episkopom pakračko-slavonskim g. Jovanom, učili su se u ostroškoj svetinji, odakle ih blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog prati u toku njihovih života.

Svoju braću iz razreda takođe je pozdravio i vladika australijsko-novozelandski g. Siluan, koji nije prisustvovao sabranju, kao i mnogi drugi.

U četvrtak 11. juna 2020. godine u povratku iz Čačka posjetili su i hram Svetog velikomučenika Georgija u Čibutkovici, gdje su ljubazno primljeni od starešine hrama protojereja Željka Ivkovića.

Ono što naročito karakteriše ovu generaciju cetinjskih bogoslova jeste činjenica da oni godišnjice svršetka svog bogoslovskog školovanja obeležavaju svake godine, a kojom prilikom uvek prisustvuju i njihove popadije i deca, tvoreći svojevrsnu proširenu zajednicu ljubavi ovih bivših cetinjskih bogoslova, od kojih su danas gotovo svi ugledni i dostojni sveštenoslužitelji Srpske Pravoslavne Crkve.

Ako Bog da u zdravlju se sabirali u slavu Božiju, molitvama Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Stefana Piperskog i svih svetih!

Jerej dr Nikola M. Gavrić, starešina hrama Svetog Luke u Beogradu, Aleksandar Vujović, profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.