Емисија “Питајте свештеника” са оцем Велимиром Јововићем

Емисија “Питајте свештеника” са оцем Велимиром Јововићем

Име: 20.11.2022-PITAJTE SVESTENIKA-otac Velimir Jovovic; Опис: Протојереј-ставрофор Велимир Јововић Тип: audio/mpeg

Отац Велимир: “Испуњавајмо свој живот љубећи Бога и свога ближњег“

 

Протојереј-ставрофор Велимир Јововић парох страшевинско-старотребјешкокличевски одговарао је на питања слушалаца емисије “Питајте свештеника“ Радија ,,Светигора“ у недјељу 20. новембра.

Otac Velimir Jovovic OstrogНа самом почетку емисије отац Велимир је тумачио јеванђелску причу о гадаринском бјесомучнику коју наша Света Црква спредлаже на Двадесет трећу недјељу по празнику Силаска Светог Духа на апостоле.

У наставку емисије отац Велимир је говорио о празнику Сабора Светог архангела Михаила у чијем смо навечерју, као и о празнику Светог краља Стефана Дечанског који ћемо прославити у четвртак 24. новембра.

У наставку емисије отац Велимир је одговарао на постављена питања наших слушалаца међу кјима су се нашла и следећа:

– Да ли је исправно оженити се по препоруци свештеника са особом коју никада раније нијесте ни видјели?
– Зашто је корисно узимати благослов, од којих свештеника и на који начин?
– На који начин Црква може помоћи младима да изађу из учмалости и шта је то што их може учинити срећнима и шта је срећа?
– О савременом проблему данашњице, сукобу интереса. Данас када се све своди на интересе љубав скоро да и не постоји.
-Како препознати монашки призив?
-Које су разлике између Божијег промисла и судбине?
– У књизи “Вријеме покајања и вријеме отпадије” у којој говоре савремени светогорци, Архимандрит Филотеј каже: “Овдје се побјеђују природни закони. Природни је поредак да тијело отврдне, да се окошта, (како кажемо за мртво тијело). Са светогорцима заиста не бива тако. Тијело је сасвим гипко и израз лица покојника је смирен све до укопа у гробницу. Зар то није чудесно. Погледајмо рецимо освећену водици, у кућама. Често налазимо освећену водицу која је тамо стајала деценијама. Исто се догађа и са цвијећем приликом крстопоклоњења. То су заиста чуда“. Објаснити појам цвијеће приликом крстопоклоњења.
– Шта је тајна спасења. Шта човјек треба да схвати да би је разумио.

Ово су само нека од питања на која ћете одговоре чути ако одлушате ову душекорисну емисију пуну дивних духовних поука оца Велимира.