Pitajte Svestenika

Емисија “Питајте свештеника” са јеромонахом Јефтимијем (Шкулетићем) игуманом манастира Пива

Име: 01. 10. 2023-PITAJTE SVESTENIKA-otac Jeftimije Skuletic; Опис: Емисија "Питајте свештеника" са јеромонахом Јефтимијем (Шкулетићем) игуманом манастира Пива Тип: audio/mpeg

Отац Јефтимије: Спасење се налази између страха и наде

 

Игуман манастира Пива јеромонах Јефтимије (Шкулетић) одговарао је на постављена питања слушалаца емисије “Питајте свештеника“ Радија “Светигора“ у недјељу 1. октобра 2023. године.

Јеромонах Јефтимије ШкулетићНа почетку емисије отац Јефтимије је тумачио два јеванђелска зачала која наша Црква предлаже на седамнаесту недјељу по Духовима и недјељу по Воздвижењу Часног крста, а потом наше слушаоце подјетио на смисао и значај празника Зачећа Светог Јована Крститеља који ћемо прославити у петак октобра.

Отац Јефтимије, који је недавно, са поклоничком агенцијом наше Митрополије “Одигитрија“, са вјерницима из Пиве боравио на поклоничком путовању Светињама Свете српске земље Метохије и Косова подијелио је са нама утиске које носи из ове посјете. Отац Јефтимије каже да су на ово путовање отишли управо на празник Светог Јоаникија Патријарха Српског чије Свете мошти су чувају у манастиру Пећка Патријаршија.

Затим су посјетили манастир Високи Дечани, гдје стичете утисак, како каже отац Јефтимије, да долазите на неку нову планету, гдје цу цјеливали мошти Светог Краља Стефана Дечанског. Посјетили су и манастир Грачаницу, затим Велику Хочу, посјетили су Призрен, цркву Богородице Љевишке и Призренску богословију. Кад одемо на Косово осјетимо да смо ту већ били и да је Косово исконски дио нашег бића.

У наставку емисије отац Јефтимије је одговарао на питања наших слушалаца међу којима су се нашла и следећа:

– можемо ли тврдити да се у једном човјеку свакоднeвно боре два духа, један који је узвишен и стреми ка Богу, док је други лаком?
-Слушалац је од стране надређеног присиљен да лаже,тј. послодавац захтијева од њега да лаже странке, пословне сараднике. Како поступити у таквој ситуацији, послушати шефа и наставити као до сад да неби угрозио свој положај и радно мјесто или да одбије и суочи се са последицама. Колики је гријех надређеног, а колики његов у свему томе?
-Знамо да је Господ љубав. Прокоментарисати ријечи светих отаца да је наше спасење између страха и наде?
-Ако се човјек упокојио као атеиста и сахрањен без опијела, да ли је неопходно да његови потомци позову свештеника да накнадно служи опело?

Ово су само нека од питања на која ћете чути одговре ако одлушате ову емисију пуну душекорисних поука оца Јефтимија.