pitajte-svestenika

Емисија ,,Питајте свештеника” са јеромонахом Јефтимијем (Шкулетићем) игуманом манастира Пива

Име: 17.04.2022-Pitajte svestenika-Otac Jeremija; Опис: Емисија ,,Питајте свештеника" са јеромонахом Јефтимијем (Шкулетићем) Тип: audio/mpeg

Отац Јефтимије: “На крилима поста и молитве летимо ка Богу”

 

Гост емисије “Питајте свештеника“ Радија “Светигора“ био је јеромонах Јефтимије (Шкулетић) игуман манастира Пива.

Jeftimije SkuleticОн је у уводном дијелу емисије говорио о Шетој недјељи Часног поста- Цвијетној и њеном значају, тумачећи Свето Јеванђеље које се данас читало на Светим службама Божијим. Отац Јефтимије је подсјетио на значај празника Цвијети и Лазарева субота говорећи о паду људског рода од “Осана Сину Давидову” на празник Цвијети до “Распни га“ само пет дана касније.

Игуман Пивски је подсјетио наше слушаоце на пост у току Страсне седмице у коју улазимо и која претходи славном Христовом Васкрсењу.

Он је говорио и о богослужењима у току Страсне седмице: На Велику сриједу служи се Јелеосвећење, на Велики четвртак када је на тајној вечери установљена Света тајна причешћа православни вјерници би требало да се причесте казао је отац Јефтимије говорећи о значају причешћа на Велики четвртак, затим на Вечерњој служби великог четвртка чита се дванаест Јеванђеља, на Велики петак се служе царски часови и служба Статија-сахране Господње и износи Плаштаница, затим Велика субота, када се организују саборна крштења и празник над празницима-Васкрс.

Отац Јефтимије нас учи и како да на прави начин припремимо своје душе да дочекамо славно Васкрсење Христово.

У наставку емисије отац Ефтимије је одговарао на постављена питања наших слушалаца међу којима су се нашла питања: Да ли је могуће приметити сопствени пад у прелест?, Шта радити када из неког разлога осећамо према некоме мржњу и нетрпељивост? и друга.

Емисију са оцем Јефтимијем топло вам препоручујемо за слушање.