Emisija “Pitajte sveštenika“ sa jeromonahom Makarijem igumanom manastira Savina

Emisija “Pitajte sveštenika“ sa jeromonahom Makarijem igumanom manastira Savina

Ime: 20.01.2019 PITAJTE SVESTENIKA OTAC MAKARIJE; Opis: "20.01.2019_ PITAJTE SVESTENIKA_OTAC MAKARIJE". Tip: audio/mpeg

Otac Makarije: “Svaki dan je praznik Bogojavljenja. Praznici Krstovdan, Bogojavljenje i Jovanjdan su projava Božije ljubavi na zemlji“

 

Jeromonah MakarijeOtac Makarije je na početku emisije tumačio Sveto Jevanđelje na 34. nedjelju po Duhovima, nedjelju po Bogojavljenju, i govorio o praznicima Krstovdan, Bogojavljenje i Sabor Svetog Jovana Krstitelja, rekavši da su ovi događaji događaji projave ljubavi Božije na zemlji.

On je govorio i o značaju velike Svetinje Bogojavljenskoj vodici, i objasnio koja je razlika između bogojavljenske i krstovdanske vodice.

“Bitno je da se čovjek ne veže ni za kakvu materiju jer čovjek unutrašnju prazninu pokušava da nadomjesti materijalnim stvarima koje ga zarobljavaju. Čovjeku, u stvari, treba vrlo malo“- kaže otac Makarije u odgovoru na pitanje da li su savremenom  čovjeku, a nažalost i hrišćaninu, spoljašnje stvari koje ima ili koje teži da posjeduje, na neki način, satisfakcija za ono što ne posjeduje iznutra.

Otac Makarije je odgovarao i na pitanje naših slušalaca o sablaznima koje dolaze kroz bližnje, o grijehu hule na Duha Svetoga i na još neka pitanja naše vjere, zato je toplo preporučujemo za slušanje.