Емисија “Питајте свештеника” са протојерејем Јованом Радовићем

Емисија “Питајте свештеника” са протојерејем Јованом Радовићем

Име: 19. 03. 2023-pitajte svestenika- otac Jovan Radovic; Опис: Емисија "Питајте свештеника" са протојерејем Јованом Радовићем Тип: audio/mpeg

Протојереј Јован Радовић парох подгорички одговарао је на питања слушалаца емисије ,,Питајте свештеника“ у недјељу 19. марта 2023. године, на Трећа недјељу Часног поста.

 

прота Јован РадовићНа самом почетку емисије отац Јован је тумачио зачало из Светог Јеванђеља по Марку на Крстопоклону недјељу Часног поста у којем Господ позива: Ко хоће да иде за мном нека узме крст свој и нека крене.

У наставку емисије протојереј Јован Радовић је говорио о смислу и значају Часног поста и предстојећем празнику Светих 40.000 младенаца Севастијских и светих 42 мученика Момишићка који ћемо прославити у сриједу 22. марта.

У другом дијелу емисије отац Јован је одговарао на постављена питања наших слушачаца међу којима су се нашла и следећа:

-Алексис Керол проф. др медицинских наука добитник Нобелове награде молитву назива најмоћнијим обликом енергије чија је снага стварна колико и сила земљине теже. Рећи нешто о снази молитве
-Да ли је потребно радити велике метаније ако особа не схвата њихов смисао
– Који су узроци настанка помисли?
– Протумачити дио из Посланице Светог апостола ПавлаКоринћанима: Ако се треба хвалити, немоћима својим ћу се хвалити
– Која је разлика између вољних гријехова и оних учињених услед сплета околности?
-Како сачувати душу од брзог живота и колико се дневно времена може одвојити за радне обавезе а да се не нанесе штета духовном животу.
-Да ли човјек смирењем може уплашити демона?
– У Псалмима Давидовим људи се дијеле на праведнике које ће Бог наградити (нпр. Бог зна пут праведнички) и неправедене који ће још у овом свијету бити кажњени (нпр. Пут безбожнички пропашће). Да ли се Бог ипак стара једнако о свима или је присуство промисла Божијег јаче изражено у животима праведника
– Шта су узроци богохулних помисли
– Има ли људи који прави пакао доживе још у овом свијету и да ли и они покајањем могу задобити Цартсво небеско
– Када нам након покајања Бог опрости гријех, да ли нам ипак, сразмјерно величини гријеха, оставља једну врсту епитимије?

Емисију духовних поука оца Јована Радовића топло вам препоручујемо за слушање.