pitajte-svestenika

Emisija “Pitajte sveštenika” sa protojerejem Mirčetom Šljivančaninom

Ime: 12. 09. 2021 Pitajte svestenika-otac Mirceta Sljivancanin; Opis: Protojerej Mirčeta Šljivančanin Tip: audio/mpeg

Otac Mirčeta: “Ustoličenje Mitropolita Joanikija je proteklo u duhu raspeća i Vaskrsenja“

 

Gost emisije “Pitajte sveštenika“, na dvanaestu nedjelju po prazniku Pedesetnice, bio je starješina crkve Svetog Đorđa pod Goricom u Podgorici protojerej Mirčeta Šljivančanin Arhijerski namjesnik podgoričko-kolašinski.

Otac Mirceta Sljivancanin
Protojerej Mirčeta Šljivančanin

On je na početku emisije, tumačeći jevanđelsko začalo na ovu Svetu nedjelju, tumačio vječno pitanje svih nas, koje postavlja Gospodu onaj bogati mladić u ovoj jevanđelskoj priči: Šta da učinim da zadobijem život vječni?

,,Bogatstvo nije pokazatelj Božijeg blagoslova već je pokazatelj život po Bogu i zapovijestima njegovim“- kaže otac Mirčeta.

Otac Mirčeta je u nastavku govorio o prazniku koji smo danas proslavljali- prazniku Sabora srpskih Svetitelja. Otac Mirčeta je prenio i svoje utiske sa ustoličenja našeg Mitropolita Joanikija.

Ustoličenje Mitropolita Joanikija je, kao i hrišćanski život, proteklo u duhu raspeća i Vaskrsenja“- kazao je otac Mirčeta, prenoseći nam i svoju radost zbog predstojećeg ustoličenja Vladike Metodije u Tron Budimljansko-nikšićkih episkopa koje će biti održaono 25. i 26. septembra u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama.

Otac Mirčeta, koji je odnedavno starješina crkve Svetog Đorđa pod Goricom u Podgorici, govorio je o ovoj Svetinji koja potiče još iz vremena Stefana Nemanje.

Crkva Svetog Đorđa pod Goricom koja datira između devetog i jedanaestog vijeka je duhovno ognjište Stare Podgorice i najstariji kulturni spomenik u glavnom gradu Crne Gore. Ova Svetinja je ognjište sa koga su vatru uzeli svi ostali hramovi u Podgorici“- kaže otac Mirčeta.

Otac Mirčeta Šljivančanin je u nastavku emisije dgovarao na postavljena pitanja naših slušalaca.