Емисија “Питајте свештеника” са свештеником Миодрагом Тодовићем

Емисија “Питајте свештеника” са свештеником Миодрагом Тодовићем

Име: 28. 02. 2021 Pitajte svestenika Otac Miodrag Todorovic; Опис: Отац Миодраг Тодоровић Тип: audio/mpeg

Отац Миодраг Тодоровић: ,,Добра дјела нас оправдавају и говоре о нама а не наша набијеђеност да смо неко и нешто“

Протојереј Миодраг Тодоровић парох никшићки, који је на Недјељу о блудном сину, у недјељу 28. фебруара, одговарао на питања слушалаца наше емисије ,,Питајте свештеника“ је на почетку тумачио Свето Јеванђеље на ову другу припремну недјељу пред почетак Часног поста.

Отац Миодраг ТодоровићСам назив блудни син означава некога ко се удаљио од Оца немајући смисао и циљ, блудећи у празнини око себе.

“Добра дјела нас оправдавају и говоре о нама а не наша убијеђеност да смо неко и нешто“- каже отац Миодраг.

Никшићки парох је одговарао на питања наших слушалаца која су поставили након што су одгледали филм “Дара из Јасеновца“ о поријеклу зла, које је свој лажни рај имало у Јасеновцу, и да ли се разликују злочин и они који га чине.

“Требало би да се сви запитамо којем би народу жељели да припадамо, да ли синовима бога смрти, који су свој идентитет тражили у злочину, или синовима Бога живога, који су идентитет тражили у невиности. Једни су служили живоме Богу а други сатани. Одговор је све јаснији уколико више испиливавају на површину оваква злодјела. Филм “Дара из Јасеновца“ је, поред све стравичности догађаја, ипак опрао наше душе, зближавајући нас једне са другима. Дјевојчица Дара, коју игра Биљана Чекић, постала је символ и кћерка свих нас који данас живимо и припадамо српскоме народу“- казао је отац Миодраг.

Говорећи о актуелној теми пандемије корона вируса и страха или невјеровања којим је подијелио људе, отац Миодраг каже да маске нису ништа ново јер их већина од нас носи свакога дана.

“Због ових крпа које носимо на лицу постало је видљивије како изгледа наша унутрашњост док се трудимо да глумимо оно што нисмо ми. Маске су одраз нашег унутрашњег несавршенства и неаутентичности нашег понашања, док се боримо између маске и личности.

Кроз ову панедемију, коју проживљава цио свијет, откривамо нашу онтологију, наду и вјеру, љубав. Може ли страх од заразе да нас оправда да се не држимо Христове заповијести да помогнемо свом ближњем? Хоћемо ли у супротном бити заражени страхом и егоизмом, док ће наш живот бити само земаљски. Хоћемо ли због страха од смрти преокренути ријечи из Косовског завјета земаљско је за малена царство у земаљско је једино царство , постајући само овоземаљски народ и људи.

Ни један човјек нити генерација неће моћи да прођу кроз живот а да не посвједоче свој завјет и смисао живота. Нашу генерацију запало је ово искушење а какав ћемо дати одговор видјећемо кад се сретнемо са Господом на страшном суду“- каже отац Миодраг Тодоровић.

Гордост, између осталог, није ни ментално здраво стање подсјећа отац Миодраг одговарајући на питање о гордости подсјећајући да немамо чиме да се гордимо кад ништа није наше већ нам је све дато од Господа.

Отац Миодраг је одговарао и на остала питања наших слушалаца а његове духовне поуке топло вам препоручујемо за слушање.

Слободанка Грдинић