Liturgija Na Tominu Nedjelju U Brzavi

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije

Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u manastiru Kaludra

Ime: 09.12.2018 Vladika Joanikije; Opis: Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u manastiru Kaludra Tip: audio/mpeg

U 28. nedjelju po Pedesetnici, na praznik Svetog Alimpija Stolpnika, 9. decembra 2018, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je sa sveštenstvom Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Kaludra.

Sabranima se riječima arhipastirske besjede obratio Preosvećeni Episkop Joanikije koji je kazao da su hrišćanima u podvigu, na putu vjere, najbolji primjeri svetitelji Božji za kojima i mi treba da idemo.

„Kada gledamo na živote svetih, kao što je Sveti Alimpije Stolpnik, nama izgleda nedostižno da na takav način ugodimo Bogu, ali ako posmatramo njihovu vjeru, žrtvu, to ne može ostati bez dejstva i na naš život. Dobar primjer nas uvijek podstiče. Ako ne možemo učiniti nešto veliko, možemo nešto što je malo i što je dostupno“.

„Prepodobni Alimlije Stolpnik, koga danas proslavljamo, radi Hrista je proveo preko 50 godina na stubu kao na krstu, upodobljavajući se time Krstu Hristovom, radi vjere u Hrista, da se sjedini sa Gospodom Koji strada radi spasenja ovog svijeta“, rekao je, između ostalog, Vladika budimljansko-nikšićki.

U današnjoj prazničnoj Liturgiji molitveno je učestvovao vjerni narod ovog kraja, većinom članovi bratstva Ralević, koji Prepodobnog Alimpija Stolpnika slave kao svoju krsnu slavu.