Maj 2020 Uhapsen Vladike Joanikije

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije na saslušanju u CB Nikšić

Večeras, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. policija je, nakon duže rasprave, u Parohijskom domu u Nikšiću, oko 22 sata, uručila poziv i pokušavala nasilno da privede u Centar bezbjednosti Episkopa budimljansko-nikšićki G. Joanikija sa još devet sveštenika upravo je saopšteno na zvaničnom sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Namjera policije je bila ponizi uglednog Arhijereja Crkve Božje na način što su htjeli da ga u Centar bezbjednosti sprovedu vozilom za krininalce, u narodu poznatom kao marica, što je Vladika dostojanstveno odbio i uz veliko negodovanje sabranog naroda (nekoliko hiljada) zbog ovako necivilizovanog ponašanja policije, uputio se u Centar bezbjednosti pješke, u pratnji sveštenika, koje je policija, takođe, imala namjeru da privede.

Ovakvim postupanjem prema vjerskim službenicima, u ovom slučaju prema Arhijereju Crkve Božje i sveštenstvu nikšićkog Sabornog hrama, policija demonostrira neprofesionalnost, na taj način pokušavajući da isprovocira građane i vjerni narod i dovede u pitanje mir i stabilinost u Crnoj Gori”, stoji u saopštenju.

R.V.