Liturgija I Plivanje Za Casni Krst U Beranama

Episkop Joanikije na Bogojavljenje služio Liturgiju u Đurđevim Stupovima

Ime: 19.01.2019 Vladika Joanikije - Bogojavljenje; Opis: Episkop Joanikije na Bogojavljenje služio Liturgiju u Đurđevim Stupovima Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, na Bogojavljenje, u subotu 19. januara 2019, sa sveštenstvom Svetu Arhijerejsku Liturgiju sa velikim vodoosvećenjem u manastiru Đurđevi Stupovi.

U arhipastirskoj besjedi, kojom se obratio brojnim sabranim vjernicima, Vladika je kazao da krštenje Hristovo, koje dogodilo prije toliko vjekova, ima dejstvo i upečaćuje se u životu Crkve kroz sve vjekove, i ovaj praznik kada se krstio Hristos u Jordanu, kada je Jovan Preteča, ispunjavajući Njegovu zapovijest, vršio pogruženje Hrista u Jordanu, slušajući glas sa Neba od Boga Oca Koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji, Njega poslušajte.

On je istakao da se na današnji veliki praznik osvećuje voda u čast i u spomen krštenja Hristovog. Ta voda je ljekovita i čudotvorna. U našem narodu postoji lijep običaj da svaka hrišćanska porodica od ove vode zahvata i nosi kući da bi, u toku cijele godine, naročito u slučaju bolesti, slabosti, nemoći uz molitve pili bogojavljensku vodu i tako se krijepili dušom i tijelom.

Danas je pjevnica „Župan Prvoslav“, pri manastiru Đurđevi Stupovi, proslavila svoju slavu, jer se na ovaj veliki praznik 1219. upokojio župan Prvoslav, ktitor ove svete obitelji, koji počiva u drevnoj nemanjićkoj zadužbini.

Nakon Svetog pričešća, Episkop Joanikije je sa sveštenstvom obavio veliko osvećenje bogojavljenske vodice, koja je razdijeljena vjernom narodu na blagoslov.

Nakon Svete Arhijerejske Liturgije koju je sa sveštenstvom služio u manastiru Đurđevi stupovi, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, na Bogojavljenje, u subotu 19. januara 2019, u podne, osveštao je vodu rijeke Lim.

Potom je organizovano tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni Krst u kojem su učestvovala 42 plivača . Pobjednik je Vukosav Otašević.

Praznik Krštenja Hristovog – Bogojavljenje sabranima je čestitao Preosvećeni Episkop Joanikije.

Čestitao je ovogodišnjem pobjedniku i svim učesnicima u plivanju za Časni Krst.