Шудиково

Епископ Јоаникије на празник Светог цара Уроша служио Литургију у манастиру Шудиково

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог цара Уроша, у петак 15. децембра 2017, са свештенством Свету Архијерејску Литургију у манастиру Шудиково. 

Сабранима у светом богослужењу, под сводовима древног манастира Шудиково, гдје се чува дио моштију Светог цара Уроша, ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика Јоаникије, говорећи о личности Светог цара Уроша, који је царевао у тешко вријеме распада српског царства.

У таквим искушењима, додао је Преосвећени Епископ, Свети цар Урош је са својом мајком Јеленом слиједио пут Светих Немањића у ономе што је најбитније и најважније.

„Држао је вјеру, молио се Богу, подизао и украшавао светиње, културу унапређивао, тако да смо у том времену, иако смо већ слабили војно, политички, били на врхунцу духовности и културе. Тада смо имали учене калуђере, духовнике, епископе, патријархе. Тада смо имали српске монахе који су били понос Свете Горе Атонске и Свете земље Палестине до Синаја. Тада су наше светиње појале, у њима се сликале иконе, приносила непрестана молитва Богу, књиге писале, преписивале, украшавале. Тада смо се наоружавали духовним оружјем, а духовно оружје је једино оружје које побјеђује“, рекао је, између осталог, Владика Јоаникије.

Благосиљан је и преломљен славски колач и славско жито поводом празника Светог цара Уроша, ана овај велики и свети дан наша Света Црква Православна молитвено прославља и и његову Свету мајку царицу Јелену, те Преподобног и богоносног Оца нашег Јоаникија Девичког, подвижника српског и великог исцјелитеља, молитвеника и чудотворца.