Владика Јоаникије

Епископ Јоаникије на Жабљаку: Устала је Црна Гора против ове неправде

Име: 01. 01. 2020. VLADIKA JOANIKIJE ZABLJAK; Опис: Устала је Црна Гора против ове неправде Тип: audio/mpeg

„Oва нaша окупљања имају и тај смисао што показују да је народ устао против неправде која се чини СПЦ и нашим светињама. Донесен је, или боље речено, наметнут је закон који се зове Закон о слободи вјероисповјести, а заправо је то закон који омогућава отимачину храмова, светиња и црквене имовине, свега онога што су наши свети и благословени преци завјештавали, посвећивали Богу, Цркви, молитви и за своју душу. Тај наказни текст је срочен противно Уставу Црне Горе и противно међународно утврђеним стандардима, који регулишу питања слободе вјере и положаја Цркве“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије Жабљачанима, окупљеним у уторак, 31. децембра 2019, у молитвеној Литији на Жабљаку.

Молитвеном ходу претходио је Молебан, који је служен у храму Преображења Христовог. Услиједила је, као и претходних вечери, Литија кроз Жабљак. Свештени ход предводио је Преосвећени Епископ Јоаникије, свештенство и монаштво уз учешће вјерног народа, који по снијегу и веома хладном времену, исказују своје незадовољство поводом изгласавања неуставног Закона о слободи вјероисповјести.

Мирно и достојанствено сабрање у име Божје, у име мира, љубави, братске слоге, очувања вјере и светиња, поздравио је Владика Јоаникије.

Литији је присуствовао и Зоран Лазаревић, предсједник ЦО Херцег Новог и члан Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, који се обратио, по благослову Владике Јоаникија.

Овај Закон омогућава да се држава понаша на један начин, грађани и правни субјекти на, потпуно, други начин. Држави омогућава оно што никоме другом не дозвољава,  с друге стране, он је дискриминаторски, јер православне доводи у подређен положај у односу на римокатолике и припаднике исламске вјероисповјести. Трећи, основни циљ његов је отимање храмова. Ових дана се много манипулише око тога. Са пуном професионалном одговорношћу вам кажем, у члану 64. јасно стоји да имају намјеру да створе услове да могу да отимају цркве. То је више него јасно. Ово се све издешавало због тога што није било дијалога на професионалном нивоу. Нигдје није пружена шанса да се правници на прави начин изразе о злим намјерама које се крију у овом Закону“, појаснио је Лазаревић.