Maj 2021 Vladika Pozdravio Ucesnike Naucnog Skupa

Episkop Joanikije pozdravio učesnike Međunarodnog naučnog skupa o Svetom Vasiliju Ostroškom

Ime: 10.05.2021 VLADIKA JOANIKIJE MEDJUNARODNI NAUCNI SKUP SV VASILIJE; Opis: Pozdravno slovo Vladike Joanikija na drugom danu skupa Tip: audio/mpeg

U radu dvodnevnog Međunarodnog naučnog skupa „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“, koji se održava u manastiru Ostrog, Nikšiću i Trebinju, u ponedjeljak 10. maja 2021. godine, na dan Spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru, u sesiji, organizovanoj u Parohijskom domu u Nikšiću, učestvovao je i Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije.

Episkop Joanikije pozdravio učesnike Međunarodnog naučnog skupa

Pozdravljajući učesnike naučnog skupa, okupljene povodom obilježavanja 350 godina od prestavljenja Svetog Vasilija Ostroškog, Preosvećeni Episkop Joanikije je govorio o zemaljskom žitiju Svetog Vasilija, koji se, naveo je Vladika, „apostolskim djelovanjem u svojoj Crkvi vodio stopama Gospodnjim, izvršavao i nastavljao djelo Hristovo, blagodaću Svetog Duha rukovođen u sve dane njegovog života“.

Vladika je dodao da nam je Gospod, nakon užasnog događaja Spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru, poslao utjehu u ličnosti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. To vrijeme, iako je bilo vrijeme robovanja i stradanja, bilo je, u isto vrijeme, i vrijeme stvaranja, velikih podvižnika, velikih crkvenih djelatnika.

„To nas je spasilo, uzdizalo i čuvalo, i ta otmenost, duhovnost i kultura se vidi svuda. Trebalo bi tom vremenu pokloniti više pažnje i možda baš ovaj naučni skup može da da povoda da više pažnje obratimo na to značajno vrijeme. Sveti Vasilije se za vrijeme svog života vezivao za vječnost, za Hrista i bio obasjan slavom Carstva nebeskog tako da je on prevazišao svoje vrijeme. Poslije upokojenja, odlazeći u naručje Božje on je imao tu slobodu da nas zastupa pred prestolom Božjim i da bude stalno prisutan u svom narodu. To je posebna blagodat pojedinih Božjih ugodnika“.

„Vidimo da je prisutan i u ovo naše vrijeme, kao i u svim prethodnim vremenima. On je, uvijek, bio pastir i Vladika, koji nadgleda svoje stado. Bezbrojna su njegova čudesa, a jedno od najvećih ili, bolje rečeno, najvidljivijih čudesa su litije, počev od one litije kad je pohodio svoj zavičaj, Trebinje i Mrkonjić, gdje mu se podiže manastir, okupio Hercegovinu i ostale srpske krajeve. To je bio veličanstven događaj“, rekao je Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Podsjetio je da je Sveti Vasilije Ostroški stolovao punih 20 godina u Nikšiću, gdje mu je episkopska stolica bila u manastiru Svetog Dimitrija, u mjestu Popi.

„Taj manastir, kao njegovo sjedište zaslužuje posebnu pažnju, nažalost, od njega nema više ništa, osim jednog potpornog zida. Sve je porušeno i raznešeno, ali imamo uvjerljiva svjedočanstva o tome. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije nam je ostavio zavještanje da taj manastir obnovimo, daće Bog“, kazao je Episkop.

Podsjetio je i na veličanstvenu litiju, koja je 1996. godine sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog prošla kroz Nikšić i kada je narod, pod jakom kišom, u veličanstenom prizoru, koljenopreklono, dočekao svog Nebeskog zaštitnika. Slično se, ukazao je Njegovo Preosveštenstvo, dogodilo i u decembru 2019. Svetiteljeve mošti su bile izložene u nikšićkom Sabornom hramu, a vjerni narod, pristigao iz svih krajeva Crne Gore, po hladnom i kišnom vremenu, satima je čekao da pristupi Svecu.

„Oko ćivota Svetog Vasilija naš narod je dobio snagu da se izbori sa nepravdom, zlom i pakošću prethodnih vlasti. Tu se pokazalo kako je živa veza potomaka sa precima, i ne samo živa, nego i živonosna. Sveti Vasilije nam ne da da se uspavamo, uvijek nas hrabri i nikada nam ne da da klonemo, nego nas podiže i vaskrsava“, rekao je Preosvećeni vladika Joanikije.

Poželio je uspjeha u nastavku rada naučnog skupa, koji se 9. i 10. maja održavao u manastiru Ostrog i Nikšiću, a završiće se sesijom u Trebinju.

Episkop Joanikije je izrazio nadu da će Organizacioni odbor Međunarodnog naučnog skupa, koji su organizovali Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšića i Eparhija zahumsko-hercegovačka, sa stručnošću, predanošću i ozbiljnošću raditi i na izdavanju Zbornika radova, te da će to biti monumentalno djelo, što i zaslužuje Sveti Vasilije Ostroški, kome se, i na takav način, zahvaljujemo i blagodarimo.

Izvor: eparhija.me