Jan 17 2020 Moleban I Litija U Beranama 3

Епископ Јоаникије предводио свенародну Литију у Беранама: „Овдје се војује одлучујућа битка за будућност православља“

Име: 17.01.2010 Vladika Joanikije Litija Berane; Опис: Овдје се војује одлучујућа битка за будућност православља Тип: audio/mpeg

Више од десет хиљада људи учествовало је, у четвртак 16. јануара 2020. године, у величанственој свенародној литији, која је за одбрану светиња прошла кроз Беране, од Храма Светог Симеона Мироточивог до катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевих Ступова.

Jan 17 2020 Moleban I Litija U Beranama 6Литију је предводио Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством и монаштвом Епархије, а вјерни народ је уз појање духовних пјесама и молитви, са свијећама и иконама у рукама, и ове вечери, на миран, достојанствен и молитвен начин, исказао своје неслагање са тзв. Законом о слободи вјероисповјести у Црној Гори.

Након одслуженог Молебана, сабрању се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, који је пожелио срећну и Богом благословену Нову годину у којој се прославља осам вјекова од оснивања Епархије будимљанске, у старој будимљанској Жупи, у Ђурђевим Ступовима, задужбини Првослава, синовца Немањиног.

„Нека вас Господ Бог благослови за љубав и вјерност, коју показујете према својој светој Цркви, према својим светињама, према завјетима својих праотаца, према истини и правди Божјој. У ове дане слушамо, свуда поред наших светиња како народ у Црној Гори пјева о Косову, па и Црна Гора је Косово, света земља, освећена немањићким светињама, моштима светих Божјих угодника, стопама Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа српског и Светог Василија Острошког, освећена крвљу проливеном за вјеру, за Крст часни и слободу златну, освећена молитвама, сузама и страдањима наших предака који су се за вјеру рађали, живјели и главе полагали за светиње Божје, за част и образ својих предака и свог потомства“, казао је Владика Јоаникије, чије ријечи су пропраћене дугим и громким аплаузом сабраног народа.

Сабрали смо се, навео је Епископ, да дамо отпор „великој, вапијућој неправди, стравичној дискриминацији, коју власт у Црној Гори чини над православном вјером“.

„А да је ово удар на православље свједочимо сви ми заједно који пружамо отпор тој неправди и том злу, али, свједочи и цијело православље од Јерусалима, Цариграда до Москве, Европе и Америке, нарочито наш српски народ из свих крајева отаџбине, расијања, дијаспоре. Обједињени смо сви! Обједињујемо се око наших светиња, утврђујемо у заједништву, јачамо у вјери, у истини и правди. Сигурни смо да се боримо за правду, истину, за част и образ Црне Горе! За правду, поредак и слободу вјере у Црној Гори“, рекао је Његово Преосвештенство.

Он је указао да у једној држави нема слободе вјере ако је већинска вјера дискриминисана.

„Ми се боримо против неправде, ми смо изнад свих странака, поставили смо задатак који је изнад свега да одбранимо светињу, да одбранимо вјеру, да одбранимо част и образ нас, наших предака и наших потомака“, истакао је Владика.

Сабрани народ је обраћање Његовог Преосвештенства владике Јоаникија, више пута, прекидао узвикујући, једним срцем, једном душом: Не дамо светиње!

„Ово су праве, свенародне скупштине. И ова народна скупштина, вечерас, пред Ђурђевим Ступовима и пред свим саборним храмовима, у свим градовима, у Црној Гори, свједочи да се у Скупштини Црне Горе, оној у Подгорици, догодила неправда, да је тамо рођено мртворођенче које се зове Закон, коме је, заправо, право име Закон против православља, а не закон о слободи вјере. Свједочимо сви заједно, овдје, да је тај закон за наш народ неприхватљив, те према томе ништаван и непостојећи“, истакао је Епископ будимљанско-никшићки.

Подсјетио је да је тај неуставни и дискриминаторски Закон донесен без договора са епархијама СПЦ у Црној Гори: Митрополијом црногорско-приморском, Епархијама будимљанско-никшићком, милешевском и захумско-херцеговачком.

„Наметнут је без договора и против сваког договора и разговора а сад нас лицемерно позивају да разговарамо о примјени закона. Ми смо давно донијели одлуку да нема разговора док се овај закон не повуче. Дакле, ми се боримо. Ова ће борба трајати дуго и када побиједимо, што се тиче закона, опет, у овом свијету Црква увијек има борбу са злом, са неправдом, лажима, обманама. Ових дана можете видјети како се шире лажи и обмане преко медија, којима је циљ да учине да се наш народ разиђе од светиња. Преварили су се, добро рекосте, и варају се, увијек, када са злом намјером приступају вјери. Бог је увијек са правдом и истином, изнад лажи и неправде и ми са Њим. Заједно са Богом, ко ће против нас?“, поручио је Владика Јоаникије.

Још једном је захвалио присутнима, као и свима онима, који пружају подршку епархијама СПЦ у Црној Гори од  Аустралије, до Русије, Америке, Канаде.

„Од свукуда нас народ наш зове, даје подршку и спремни су да дођу да се заједно изборимо против ове неправде. Очи цијелог свијета су уперене у вас. Овдје се војује одлучујућа битка за будућност православља. Ово је нова снага, нова енергија. Божја милост је погледала на наш народ и осјенила га својом силом“, закључио је Преосвећени Епископ Јоаникије.