Dec 29 2019 Moleban U Niksicu 5

Епископ Јоаникије присуствовао Молебану Пресветој Богородици у Никшићу

Име: 30.12.2019 besjeda vladike joanikija sa molebana u Niksicu; Опис: Епископ Јоаникије присуствовао Молебану Пресветој Богородици у Никшићу Тип: audio/mpeg

У недјељу 29. децембра 2019, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, служен је Молебан Пресветој Богородици, који се, поводом изгласавања дискриминаторног и противуставног Закона о слободи вјероисповијести, служи у свим православним храмовима широм Црне Горе.

Молебан је служило свештенство никшићког намјесништва, а присуствао му је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и бројни вјерни народ, који је испунио никшићки Саборни храм. На овај начин, они изражавају своје неслагање са Законом о слободи вјероисповјести, који је уперен против епархија Српске православне цркве у Црној Гори.

Сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, захваливши на подршци и великој љубави, коју показују према својој Цркви, нарочито, како је казао, у данима када Црква Божја трпи велику неправду.

Молитва, која се на Молебанима пјева Пресветој Богородици, даје велику снагу и утјеху, а, како се Божић приближава, оцијенио је Владика, све више су храмови испуњени народом.

Већ прослављамо Божић у овом заједништву и показује се да је Црква јача кад је гоњена, а припрема се и прогон Цркве. Ако то буде, ми смо и на то спремни и, наравно, чуваћемо свој образ, чуваћемо светост и биће Цркве и тако ћемо побједити. Побједићемо зло да не буде побједника и побијеђених, него да тријумфује добро и братска љубав и да се мирбожамо. Ми на то призивамо, а ко то неће он изабира таму и мржњу, па смо то на нашем Епископском Савјету и објавили. Одлучили смо од Светих Тајни, како је Свети Петар Цетињски говорио да му се никаквог црковног посла не обавља, оне посланике у Скупштини Црне Горе који су православне вјере, а издали су своју вјеру и Цркву. То су, нажалост, наша браћа која су небратски поступила и то ће бити тврдо и неизмјењиво све док се јавно не покају“, навео је, између осталог, Владика будимљанско-никшићки Јоаникије.