Mar 2021 Arhijerejska Liturgija I Pomen U Niksicu 1

Episkop Joanikije služio Liturgiju i pomen Kralju Nikoli u nikšićkom Sabornom hramu

Ime: 01.03.2021 besjeda vladike joanikija niksic; Opis: Episkop Joanikije služio Liturgiju i pomen Kralju Nikoli u nikšićkom Sabornom hramu Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije služio je, u ponedjeljak 1. marta 2021. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Nakon Liturgije, u kojoj je sasluživalo sveštenstvo nikšićkog namjesništva, Preosvećeni Episkop je odslužio pomen blaženopočivšem Kralju Nikoli I Petroviću, povodom stotinu godina od njegovog upokojenja.

Mar 2021 Arhijerejska Liturgija I Pomen U Niksicu 6Obraćajući se riječima arhipastirske besjede Vladika je podsjetio da je on bio ktitor nikšićkog Sabornog hrama, te je dužnost Crkve da se pomoli za njegovu dušu i sjeti njegovih velikih zasluga.

„Kralj pjesnik, car junaka, veliki besjednik, mudrac, nosilac velikog nasleđa, nosilac ideje Nemanjića, Balšića, Crnojevića i, posebno, velike i slavne kuće Petrović. Njegove zasluge su velike i ne mogu se nabrojati u jednom kratkom govoru, a rijetko se pominje, mada ne znam zašto, da je kralj Nikola bio čovjek duboke vjere, da je ljubio svoju Crkvu i svetinje. Za vrijeme svoje duge vladavine obnovio je sa svojim  narodom mnoge svetinje i podigao nove“, ukazao je Episkop Joanikije.

Dodao je da veličanstveni Saborni hram u Nikšiću kralj Nikola nije podigao sam, jer Crna Gora, u to vrijeme, nije bila toliko „jaka“ da bi mogla sagraditi ovakvo zdanje.

„Znao je da u ovom svetom djelu okupi svoje velike prijatelje i pokrovitelje, ruskog cara Nikolaja II, koga ovdje proslavljamo kao svetitelja, kralja Petra Karađorđevića, prijatelje iz Grčke, koji su priložili ovaj predivni ikonostas, i umjetnike iz Rusije. Za podizanje ovog Hrama bio je pokrenuo svu svoju državu, malu, siromašnu, ali, on je znao da je ovo kruna njegovog ktitorstva“, istakao je Vladika.

Kralj Nikola, naveo je Preosvećeni Vladika, obnovio je crkvu starog Cetinjskog manastira na Ćipuru, manastir Vranjinu i mnoge druge crkve i svetinje podigao. Ipak, mišljenja je Vladika, da je nikšićka Saborna crkva, po svemu sudeći, njegovo najveće graditeljsko djelo.

„Isto kao što je njegov izuzetan uspjeh oslobođenje Nikšića i dijela istočne Hercegovine. Sjećao se kralj svog porijekla, pa kad je polazio da oslobađa Hercegovinu `70. ih godina 19. vijeka, išao je sa osjećanjem da oslobađa svoju djedovinu i djedovinu Svetog Save. Kad je kročio u Banjane, uoči bitke na Vučjem dolu, rekao je: Bože pomozi, ako nam Bog da pobjedu podići ćemo crkvu Svetog Save u Banjanima. Umjesto te crkve u Banjanima podigao je ovaj veličanstveni hram u Nikšiću za pokoj duša crnogorskih i hercegovačkih junaka, koji su izginuli u Veljem ratu, prilikom oslobađanja Hercegovine“, rekao je Njegovo Preosveštenstvo.

Istakao je da je kralj Nikola, nošen Kosovskom idejom, kao mlad pjevao „Onam onamo“, gdje treba da pođe naoružan sa svojom vojskom, da oslobodi Kosovo i Metohiju, Milošev grob, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane.

„Bog ga je i toga udostojio, te je oslobodio sjever Crne Gore i cijelu Metohiju, a uoči Balkanskih ratova dogovarao se sa kraljem Petrom šta će ko da oslobađa. Kralj Nikola je tražio da on oslobodi Prizren, a kralj Petar, sa kojim nije bio u najboljim odnosima, nije dopustio, jer to mora da oslobodi njegova vojska. Bili su to veliki ljudi, iako su ih stalno zavađali iz Evrope“, rekao je Vladika Joanikije, naglasivši:

„Međutim, bila je jedna ideja, jedna misao, a u njenoj osnovi je naša sveta pravoslavna vjera, kojom je duboko bilo prožeto srce velikog i uzvišenog gospodara, kralja Nikole. Imao je on svojih mana i vrlina; dobro je poznavao svoj narod, nije mario ako ga je ko i nadmudrio. Volio je da okuplja mudre i kulturne ljude, pa su kod njega dugo boravili: Laza Kostić, Simo Matavulj, Simo Popović i drugi. Mnogo je radio i na polju kulture, jer, njegovao je veliko nasleđe Petrovića i sam je bio pjesnik“, kazao je Vladika budimljansko-nikšićki.

Kralj je u starosti, ocijenio je Episkop Joanikije, doživio teške dane, dijelom i svojom krivicom, ipak, nikada ne treba zaboraviti da je to bio veliki čovjek, junak, vojskovođa sa velikim ratnim uspjesima.

„Ne da osvaja tuđe teritorije, nego da oslobađa svoju djedovinu. Mnogo je na tom planu učinio, kao i na planu kulture, mnogo svetinja podigao i ukrasio, vjeru pravoslavnu veličao i njome bio prožet, nasleđe Nemanjića isticao. Ovdje je napisao onu poemu o Svetom Savi, naglašavajući da su Nemanjići rodom iz Zete, time se ponosio i to ugrađivao u svoju ideologiju“, ukazao je Vladika, poručujući:

„Mi se danas, ovdje, sjećamo njegove vjere i njegovih zasluga, posebno, u ovom svetom hramu, sjećamo se kako je poveo svoju malu, ali hrabru, junačku vojsku, objedinio Crnogorce i Hercegovce da se oslobađa djedovina Svetog Save, i njegove ljubavi prema svojim junacima, koji su izginuli za oslobođenje našeg otačastva, te je za pokoj njihovih duša podigao ovaj veliki Hram. Posebno je velika njegova ljubav bila prema Svetom Vasiliju Ostroškom kome se, uvijek, molio i ovaj sveti hram mu posvetio. Ostavio nam je ovu svoju veličanstvenu zadužbinu koja sjedinjuje u sebi cijelo pravoslavlje, nas Srbe, i Ruse, i Grke i zato ovaj Hram takođe nosi veliko predanje i pamćenje“, zaključio je Vladika Joanikije.

Svetom bogosluženju, u nikšićkom Sabornom hramu, prisustvovala je ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore, dr Vesna Bratić sa saradnicima, koje je Preosvećeni Episkop Joanikije pozdravio riječima dobrodošlice, zahvalivši što su učestvovali u današnjem pomenu.

Izvor: EPARHIJA BUDIMLJANSKO-NIKŠIĆKA