Vladika Joanikije Bijelo Polje

Episkop Joanikije služio Liturgiju u hramu Svetog Save u Dapsićima kod Berana

Ime: 07.10.2018Vl. Joanikije Dapsici nedelja; Opis: Episkop Joanikije služio Liturgiju u hramu Svetog Save u Dapsićima kod Berana Tip: audio/mpeg

U 19. nedjelju po Duhovima, 7. oktobra 2018, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save u Dapsićima kod Berana.

Povod ovog liturgijskog sabranja je godišnjica od malog osvećenja novosagrađene crkve Svetog Save u Dapsićima, koje je, na praznik Svete Tekle, Prepodobnog Simona (Stefan Prvovjenčani), Svetog Vladislava, kralja i Prepodobnog Davida (Dimitrije Nemanjić), prošle godine, obavio Preosvećeni vladika Joanikije.

Vladika je u svojoj arhipastirskoj besjedi podsjetio je da je prošle godine, kada je na ovaj sveti dan odslužena prva služba, ustanovljeno da ubuduće, takođe, bude služba na praznik dvojice iz roda Svetih Nemanjića -Svetog kralja Stefana Prvovjenčanog i Svetog kralja Vladislava.

„Sveti kralj Stefan Prvovjenčani ktitor je manastira Žiče, slavne arhiepiskopije i svetinje naše, kojom se ponosimo do dana današnjeg. To je ljepota i slava srpskog roda, a Sveti Vladislav je ktitor velike svetinje manastira Mileševe. U Žiči i u Mileševi su tako lijepe freske da samo to imamo od naše stare umjetnosti mogli bismo reći da imamo dosta“, naglasio je Preosvećeni Episkop.

Svima njima uzor i učitelj bio je Sveti Sava, kome je posvećen hram u Dapsićima. Sveti Sava je dao Nemanjićima i srpskom rodu, svima nama do danas, najsigurniju mjeru duhovnosti, kulture, rodoljublja, bogoljublja i svega onog što, po mišljenju Vladike Joanikija, čini jedan narod.