Sahrana Vesna Stanisic

Епископ Јоаникије служио опијело новопрестављеној слушкињи Божјој Весни Станишић

Име: 11.06.2019 sahrana Vesne Stanisic; Опис: Епископ Јоаникије служио опијело новопрестављеној слушкињи Божјој Весни Станишић Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у понедјељак 10. јуна 2019, у присуству бројног свештенства, монаштва и великог броја народа, опијело новопрестављеној слушкињи Божјој Весни Вељовој Станишић, која се упокојила у Господу (у суботу, 8. јуна) у 41. години земаљског живота.

Владици је саслуживало многобројно свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

Епископ Јоаникије је у бесједи казао да Весну Станишић испраћамо из овог привременог живота, надајући се да она иде у бољи свијет, у наручје Христово.

„Није случајно то што је промијенила свијетом, управо, у ове дане, у наставку празника Вазнесења Христовог, јер ми хришћани вјерујемо да је Христос Првенац из мртвих, а да за Њим слиједе многи и, како се Христос вазнио на Небеса и сјео са десне стране Бога и Оца, да ће у Његовој слави на Небесима имати удио сви они, који су у Њега повјеровали у овом животу, Његов крст носили и издржали до краја“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Vesna StanisicВесна Станишић (рођена Јосић) рођена је 29. новембра 1978. у Новом Саду, гдје је завршила средњу школу и студирала право. У Свету Тајну брака са Вељом Станишићем, у Саборном храму Светог Василија Острошког, у Никшићу, 2008. увео је Владика Јоаникије. Господ им је подарио синове: Лазара, Радована и Василија. Међутим, 2017. Весна се разбољела и тада је почела њена борба са опаком болешћу.

Лијечена је у Подгорици, Баљалуци и Никшићу. Током болести хришћански храбро се држала, често се причешћујући Светим Тајнама, благодарећи на бризи, помоћи, молитвама свима који су састрадавали са њом. Последње причешће примила је на Вазнесење Христово, у болници у Брезовику код Никшића.

„Млада мајка, супруга, мислили смо да је тек почела да живи и да се радује животу, свом дому, свом супругу и својој дјеци, тројици синова, али, нажалост, чим је почела њена радост да се умножава у дому Станишића, стигла је тешка болест, тешко искушење не само за њу, него за цијелу породицу. Ипак, она је помогла свима да се то тешко искушење преброди“, бесједио је Владика, истичући да болест, која има смртни исход, хришћани доживљавају као побједу над смрћу, ако се човјек хришћански носи са искушењима и издржи до краја.

„Ми то, увијек, тако доживљавамо ако човјек, ма колико година имао, био он млад, средњих година или је остарио, кад га болест снађе и ако има смртни исход, да је човјек побједио ако се хришћански држао, а ако је ико онда је ова млада мајка. Није њој лако било схватити да се приближава час и то са великим убрзањем, кад ће морати да остави свој дом, да остави своје синове, своје соколове прије времена, прије него што их подигне, прије него што им да сву љубав и изведе на пут“.

„Али, иако је промијенила свијетом она своју дјецу неће оставити – мајка права никад не умире. Она ће их кријепити са Неба. Оставила им је оно што је најважније, честити образ, сву своју љубав и најљепшу успомену. То је оно најважније што дјеца наслеђују од својих родитеља“, казао је Његово Преосвештенство, упућујући ријечи утјехе ожалошћеној породици, родбини, сабраним пријатељима.
„Тешко ће бити њеном супругу, професору Вељу, нарочито ће тешко бити дјеци без мајке, али, Бог чува сирочиће и Црква је мајка свима. Духовни капитал, а то је вјера, част и образ је непотрошиво богатство и оно стално кријепи оне који га унаслеђују. Прерано оде Весна Станишић, честита супруга и мајка из дивног рода Јосића, из доброг дома Станишића, али, она је оставила сјајну успомену у свом роду и у свом дому. Тугујемо данас сви, плачемо заједно са породицом и осјећамо дубоку жалост због растанка, али, морамо рећи да као хришћани, иако смо изгубили у земаљском смислу, али смо добили у моралном и духовном, јер је она изнијела свој крст и као хришћанка поднијела своју тешку болест, никад не посустајући, никад се не колебајући“.

„Нека јој Господ да удјела у Царству Христовом и у Његовој вјечној и непролазној слави. Нека њене синове, преко Мајке Цркве, Господ кријепи, подиже и васпитава, њеном супругу Вељу дарује снаге да родитељски крст изнесе и цијелој породици Станишић да утјеху“, закључио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Весна Станишић је сахрањена, у понедјељак 10. јуна, на породичном гробљу, на Баљиновцу испод Острога код цркве Светог Николе.

Вјечан јој спомен и Царство небеско.

Сенка Чоловић / Александар Вујовић