Podmalinsko

Manastir Podmalinsko

Episkop Joanikije služio u manastiru Podmalinsko

Ime: 07.12.2019 Vladika Joanikije Podmalinsko; Opis: Episkop Joanikije služio u manastiru Podmalinsko Tip: audio/mpeg

Episkop Joanikije služio u manastiru Podmalinsko: Sa hramom Božjim poistovjećuje se naša vjera, naša služba, naše osjećanje časti i dostojanstva

Arhijerejska Liturgija U Manastiru PodmalinskoNjegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svete velikomučenice Ekaterine, u subotu 7. decembra 2019, povodom imendana mati Katarine, igumanije manastira Podmalinsko  kod Šavnika, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u ovoj drevnoj nemanjićkoj zadužbini.

Riječima arhipastirske besjede praznik je sabranima čestitao Preosvećeni Episkop Joanikije, naglasivši da je Sveta velikomučenica Ekatarina, kao i mnogi drugi mučenici iz prvih hrišćanskih vjekova, bila nepobjediva sa Gospodom, jer je njoj Gospod dao silu da porazi sve svoje protivnike, da one koji su se sa njom sporili porazi svojom riječju, ali i one koji su htjeli silom, mučenjem i prijetnjama da je poraze.

Ona je, zapravo, svojom hrabrošću, odvažnošću u Hristu Gospodu, porazila njih i zato se na djelu pokazalo šta znače one riječi Svetog apostola Pavla kada govori o vjeri, kada kaže da se treba naoružati oružjem vjere, pa to upoređuje sa vojničkim naoružanjem, koje se koristi u neposrednoj borbi. Ko se, po riječima apostola Pavla, naoruža tim oružjem je nepobjediv“, kazao je Vladika Joanikije.

On je, osvrćući se na dešavanja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, čije donošenje je aktuelno ovih dana, naveo da je naš narod najosjetljiviji kad neko dira hram, jer se, kako je istakao Vladika Joanikije, naša vjera poistovjećuje sa hramom, naša služba se poistovjećuje sa hramom Božjim, osjećanje naše časti i dostojanstva poistovjećuje se, najprije, sa hramom.

Hram je izraz naše vjere i svetinja, zato što se u njoj vrši služba, posvećen je Bogu živome, u njemu se vrše Svete Tajne. Hram je izraz naše slobode i slave naše svete vjere i zato smo toliko vezani za hramove. To ljudi koji o ovom jadu rade u Crnoj Gori očigledno ne razumiju i ne znaju šta to znači, i u pravu je naš Mitropolit kad kaže da su ustali da ratuju protiv Boga, a znamo kako su svi oni koji ratuju protiv Boga, protiv onoga što je Božje, protiv svetinje prolazili u ovom svijetu“, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.