Vladika Joanikije

Епископ Јоаникије у Милешеви: Вјера је извор свих добрих дјела и врлина

Име: 07.10.2020 vladike Joanikije i Atanasije Mileseva; Опис: Вјера је извор свих добрих дјела и врлина Тип: audio/mpeg

Богом спасавана Епархија милешевска СПЦ данас је торжествено прославила славу св. Краља Владислава, ктитора манастира Милешева. Свету архијерејску Литургију су поводом славе служили Његова Преосвештенства Епископи будимљанско-никшићки г. Јоаникије и милешевски г. Атанасије, јављају колеге из радија “Милешева”.

Преосвећени Епископ Јоаникије је честитајући ктиторску славу подсетио да данас поред манастира Милешеве, целе Епархије, а такође и радија и црквенога хора, данас славе манастир Студеница – преп. Симона монаха, Краља Стефана Првовенчаног, а манастир Давидовица преп. оца Давида, унука Немањиног, Вукановог сина који је ту светињу и подигао. “Ово је празник целога српскога рода” нагласио је Владика Јоаникије.

“Свети Немањићи су увек налазили начин да превазиђу све проблеме и да увек иду напред” рекао је Владика Јоаникије који је подвукао да смо тада били “зрео народ, на врхунцу своје моћи”. “Није страшно ако имамо проблема, страно је ако тонемо” истакао је Владика између осталог поучавајући сабране.

После Епископа Јоаникија свима сабранима се обратио и домаћин, Преосвећени Епископ милешевски Атанасије, који је заблагодарио свима који су се сабрали на молитви јер су “успели да оцене и закључе да је овај дан толико вредан пажње, да се њему потпуно треба посветити и доћи на свето место, у манастир Милешеву”. “Човек је толико паметан колико може да расуђује” рекао је Владика Атанасије који је између осталог напоменуо да се “Црква надограђује и допуњује – свако прилаже своје труд, ум, знање, своју љубав и своје дело, а сви ви окупљени данас сте много учинили у тој доградњи и настављању” напоменуо је Епископ Атанасије.

На слави у Милешеви су поред бројних званица били и чланови Уметничког Анасамбла Министарства одбране Републике Србије “Станислав Бинички”, који последњих неколико година походе ову српску светињу, као и припадници Министарства унутрашњих послова и други благочестиви хришћани, приложници, који у први план увек стављају саму светињу коју дограђују.

Извор: Радио “Слово љубве”

Фото: Архива