Pljevlja

Episkop Joanikije u Pljevljima: Mi se borimo istinom i pravdom Božijom

Ime: 06. 03. 2020. LITIJA PLJEVLJA VLADIKA JOANIKIJE; Opis: Mi se borimo istinom i pravdom Božijom Tip: audio/mpeg

Narod Pljevalja i okoline sabrao se kod hrama Svete Petke i u četvrtak 5. marta 2020. godine da kroz molitvu i bratsku ljubav još jednom izrazi svoje neslaganje sa Zakonom o slobodi veroispovesti. Moleban u hramu služio Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije uz sasluženje Episkopa mileševskog g. Atanasija, sveštenstva i sveštenomonaštva dve eparhije.

Nakon molitvenog obraćanja Bogu, Presvetoj Bogorodici i svima svetima, svi zajedno, predvođeni Episkopima Joanikijem i Atanasijem, krenuli su u još jednu mirnu molitvenu šetnju gradom.

Na trgu ispred hotela zaustavili su se i svi u jedan glas izgovorili molitvu Oče naš. Zatim se na poziv Episkopa Atanasija ovoj velikoj narodnoj skupštini grada Pljevalja, kako je nazvao ovaj veličanstveni skup prvopastir mileševski, obratio Episkop Joanikije: – Otkuda ovolika radost kada smo izloženi istovremno i velikoj nepravdi i diskriminaciji? Zato što smo zajedno izašli da se borimo protiv nepravde, od starca do deteta, svi zajedno kao jedno biće. A znamo, gde su deca i gde je verni narod Božiji, tu su i Anđeli Božiji i Sveci Božiji. Budite uvereni da je na vašem čelu Sveti Sava. Vi ste osetili da se ovih dana, kada se borimo protiv nepravde i borimo za slobodu vere, piše istorija. I vi ste svi učesnici tih važnih događaja. I borba za pravdu daje radost i smisao života, a naročito kad se borimo za slobodu svoje vere i svojih svetinja.

– Pošto je Narodna skupština Crne Gore koju sačinjavaju političari. voljom vladajuće većine, zastranila. i otuđila se od svog naroda, i većinsku veru, Sveto i slatko Pravoslavlje i Svetosavlje, izložila nepravdi i diskriminaciji, onda smo mi sazvali ovu narodnu skupštinu, ovu litiju, koja zaseda, koja hodi kroz sve gradove Crne Gore.

– Čudi se svet i divi kako se mi dostojanstveno borimo, bez stranačkih podela i obilježja, samo sa svenarodnom slogom, samo sa istinom i pravdom Božijom. To je najjače i to uvek pobeđuje. Naša je snaga, draga braćo i sestre, u veri, u pravdi, u istini, u Bogu, u zajedništvu, naglasio je Episkop Joanikije.

Litija je nakon molitve i obraćanja Episkopa Joanikija nastavila dalje do hrama Svete Petke gde su u kulturno-umetničkom programu sa stihovima i pesmama učestvovali Aleksandra Ćirović, Mališa Vukašinović, Jovana Gačević i guslar Vaso Đondović.

Episkop Atanasije se zahvalio svima na istrajnosti i revnosti za veru i pravdu Božiju. Posebno se zahvalio Episkopu Joanikiju koji je, kako je rekao, “večerašnji naš gost koji je istovremeno i domaćin, jer je jedan od nas, iz našeg naroda, iz naše Crkve”.

Izvor: Eparhija mileševska

Foto: V. Dragaš/M. Ostojić