Vladika Joanikije

Episkop Joanikije za “Sputnjik”: Đukanović sve više, nažalost, liči na poglavnika Pavelića

Milo Đukanović nam je ponudio da likvidiramo sami sebe i da izbrišemo svoju istoriju. To što je ponudio nije samo pitanje imena. Kada se mijenja nekome ime, mijenja se i njegov identitet i njegova istorija i sve iz temelja… Zapravo, dobili smo od predsjednika Crne Gore poziv da sami pristanemo na nestanak i brisanje svoje istorije i kanonske tradicije.

Ovo je za Sputnjik rekao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije povodom Đukanovićeve obznane da je dao ponudu Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se napravi „crkva za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori“, jer će se u suprotno praviti – crkva nacionalnih Crnogoraca:

„Gospodin Đukanović nije vidio litije koje su u Crnoj Gori nastale zbog diskriminacije SPC, crkve, koja jednostavno ne isključuje nikoga i nijednoga vjernika. Niti briše bilo čiju nacionalnost i bilo čije nacionalno osjećanje. Gopodin Đukanović kao da ne zna de se vodeća eparhija u Crnoj Gori zove Mitropolija crnogorsko-primorska. Nijednog Srbina nema u Crnoj Gori kome taj naziv smeta – crnogorska mitropolija ili Crna Gora. Dakle, nema nijednog, ja ga još nisam sreo. Smeta samo kad se značenju Crne Gore dodaju neki proustaški elementi. Ti elementi proustašstva nama smetaju jer se sada nekako kače uz zvaničnu državnu ideologiju u Crnoj Gori, a naročito se kače za predsjednika Đukanovića koji sve više nažalost liči na poglavnika Antu Pavelića, koji je osnivao Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Dakle, čudna je priča šta se događa sa čovjekom!“

Vladika Joanikije kaže da Đukanović želi da diktira SPC iako nije kršten niti mu to po Ustavu pripada.

„Sekularna država, kako je po Ustavu definisana Crna Gora, utemeljena je na načelu odvojenosti crkve i države, i prema tome vlast mora da bude neutralna. Đukanović se toliko osilio da misli da mu pripada sve, pa i osnivanje crkava. Međutim, čovjek ne vidi da radi jedan ćorav posao koji samo izaziva probleme. Ja sam svakako sada na tapetu, postao sam ’neprijatelj Crne Gore‘ do te mjere da se svaka kritika vlasti u Crnoj Gori doživljava kao atak na državu. A upravo je suprotno. Loša vlast treba da bude kritikovana i to je borba za državu i za poredak u državi“, dodajke vladika.

Izvor: Sputnjik