Parastos Na Garavicama

Episkop Sergije: Da zajedno bdijemo nad Garavicama!

Ime: 26.09.2019 Vladika Sergije Glavice Bihac; Opis: Da zajedno bdijemo nad Garavicama! Tip: audio/mpeg

Dana 25. (12) septembra 2019. godine na Odanije Rođenja Presvete Bogorodice Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski g. Sergije predvodio je čin parastosa na Garavicama nedaleko od Bihaća, za oko 12000 nevino postradalih i mučenih Srba, koje od zločinačke ruke snađe teška smrt od zločinaca i mučitelja, pripadnika NDH u jeku Drugog svetskog rata, saopštila je Eparhija bihaćko-petrovačka.

Vladika se posle izvršenog čina parastosa obratio svim prisutnima prigodnom besedom, pozdravljajući ssabrane “na ovom golgotskom mjestu neprebola, stradanja i raspeća, na mjestu gdje leži jedan grad pod zemljom, Bihać nevidljivi ispod Bihaća vidljivog, na mjestu koje je naš krajiški krajeugaoni kamen, svjedok našeg postojanja, naše žrtve, ali i bezumnosti onih koji ovaj grad sagradiše od kostiju naših predaka“. Između ostalog Episkop je poručio da usrdno moli Gospoda da se nikome na svetu ovakav zločin više nikada ne ponovi i podvukao da će uputiti molbu Svetom Arhijerejskom Saboru SPC da se kanonizuju novomučenici garavički.

Prema engleskim obaveštajnim podacima, na Garavicama je ubijeno od 14.000 do 14.500 ljudi. Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline bili su skoro isključivo Srbi i u manjem broju Jevreji. Ovo stratište je zapostavljeno nakon Drugog svetskog rata jer su činjenice o zločinu i pokolju nad civilima u Bihaću, koji je sprovela NDH, držane daleko od očiju javnosti u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Eparhija bihaćko-petrovačka