Епископ Теодосије посетио је данас манастир Бањску

Епископ Теодосије посетио је данас манастир Бањску

Данас је у поподневним часовима Епископ Теодосије посетио манастир Бањску где га је игуман Данило упознао са јучерашњим и данашњим дешавањима у манастиру и околини.

 

У току дана Еулекс и косовска полиција су дошли у манастир да изврше увиђај. У манастирским конацима и цркви, који сe налазе унутар зидина манастира и који су била закључани за време свих дешавања, ЕУЛЕКС и полиција нису пронашли ништа што би могло да компромитује манастир и братију.

Међутим, на два места у манастирском дворишту, нађено је ватрено оружје, панцир и делови опреме, које су наоружана лица бацила приликом повлачења из манастира. Такође, у манастиру нису наишли ни на кавке трагове крви и за све време дешавања није било жртава унутар зидина манастира. Форензичари су узели отиске и обавили су разговор са поклоницима, који су потом у пратњи полиције и ЕУЛЕКСА, преко прелаза Јариње отпутовали својим кућама.

Игуман Данило је приликом претреса манастира, ЕУЛЕКСу и полицији показао све просторије конака, из чега се могли видети да монаси и поклоници ни на какав начин нису учествовали у трагичним збивањима. Монашки живот се полако у манастиру нормализује.

Епархија објављује ово саопштење највише из разлога како би демантовала разна нагађања и произвољне вести које се појављују и шире медијма.

Епископ Теодосије наставља да позива све на смиривање напетости и очување мира одржавајући контакт са КФОР-ом, ЕУЛЕКС-ом и амбасадорима квинте, ради заштите наших светиња и верног народа. Наша црква остаје чврсто опредељена и ангажована у решавању свих проблема на Косову и Метохији мирним путем и дијалогом, осуђујући сваки вид претњи и насиља.