Episkopi Joanikije i Metodije

Episkopi Joanikije i Metodije bogoslužili u hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici

Ime: 28.03.2021 Vladike Metodije i Joanikije besjede hram; Opis: Episkopi Joanikije i Metodije bogoslužili u hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici Tip: audio/mpeg

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Preosvećeni Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije i vikarni episkop dioklijski g. Metodije služili su jutros, na Nedjelju Svetog Grigorija Palame sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U liturgijskoj besjedi u kojoj je tumačio današnje Jevanđelje Vladika Metodije je rekao da je Hristos pokazao da je pretežnije iscijeliti dušu u odnosu na tijelo.

“Ali da ne bi ispao prevarant pred očima naroda, kakvim su ga htjeli predstaviti književnici-kontrolori, on je njega (uzetoga) i tjelesno iscijelio, jer nije se moglo provjeriti i nije provjerljiva činjenica da su njemu oprošteni grijesi. Ali je itekako provjerljiva činjenica kad On njegove tjelesne nedostatke iscijeli, jer se vjerovalo da je ta bolest u direktnoj vezi sa njegovim grijehom”, objasnio je Vladika dioklijski.

Vladika je objasnio da je najbitniji naš odnos sa Bogom.

“Ali, taj naš odnos sa Bogom ne započinjemo mi. Započinje ga sami Bog, kao što mi znamo iz svoga ličnog iskustva. I On ga rukovodi, sami Bog. A i zasniva ga na svojoj Božanskoj preizobilnoj ljubavi, a ne na koristoljublju, jer je Bog ljubav”, rekao je on.

Dodao je da je Bog u svojoj ljubavi uvijek isti – i juče, i danas, i sjutra.

“Ustvari, u cjelokupnom tom odnosu novoga saveza Boga sa ljudima, riječ je o Njegovoj vjernosti da on bude naš Bog, a mi da budemo Njegov narod. I Bog je vjeran svom obećanju da će da nas voli, bez obzira šta mi uradili. I jedino što On želi od nas jeste da i mi pokažemo vjernost prema tom novom savezu koji je Bog sklopio sa nama kroz Sina svoga jedinorodnoga, a koga smo mi prepoznali Duhom Svetim kojega Bog nama izobilno daje samo zato što nas preizobilno voli. A naš odgovor na tu Božansku ljubav treba da se najprije pokaže u našoj djelatnoj ljubavi prema bližnjem, da budemo kadri da u našem bližnjem vidimo samoga Hrista. Taj odgovor na tu Božansku ljubav pretvoriće sva naša praznovjerja u istinsku i pravu vjeru”, zaključio je Vladika Metodije.

Na kraju Liturgije, nakon pričešća vjernih Vladika Joanikije je podsjetio da su prve dvije nedjelje Velikog posta posvećene velikim pobjedama pravoslavlja nad onima koji su Crkvu Božiju razdirali iznutra.

“Prošla nedjelja je bila posvećena pobjedi ikonopoštovanja nad ikonoborcima. Ta borba je tzrajala preko stotinu godina. I Crkva Božija je pretrpjela velike gubitke za tih sto godina i mnogo mučenika rodila za to vrijeme koji su posvjedičili vjeru i vjernost liku Hristovome i Njegovome ovaploćenju, koji je ovaploćenjem postao vidljiv i opipljiv, pa zato može da se slika i Njegov Božanski lik. I ne samo Njegov nego i onih koji su se s Njim sjedinili – Presvete Bogorodice, nebeskih sila i ostalih svetih”, podsjetio je Episkop budimljansko-nikšićki.

Ova nedjelja je, rekao je on, posvećena takođe jednoj velikoj pobjedi.

“Kada su se krajem 13. i početkom 14. vijeka u Crkvi pojavuili neki ljudi obrazovani, koji su vjeru pretvarali u teoriju i u mitove, ili se polako vraćali u paganstvo i neznabožačku filosofiju, kada su posebno dovodili u pitanje značaj i sadržaj duhovnoga iskustva, posebno svetogorskih monaha. Oni podvizima svetogorskih monaha nijesu vidjeli nikakvog smisla, nego samo gubljenje vremena. Onda se pojavio Sveti Grigorije Palama, svetogorski monah, a kasnije i episkop solunski, koji je sve te teorije, na osnovu duhovnoga iskustva i svetoga predanja, razobličio”, podsjetio je on.

Vladika Joanikije je rekao da je Sveti Grigorije Palama pokazao da je Gospod, koji je došao u ovaj svijet, sjedinio se sa nama i postao kao jedan od nas, sjedinio sve nas koji u Njega vjerujemo i usinovio nas Bogu i Ocu.

“Da je On istinski Spasitelj i da neprestano obasjava svoju Crkvu i svojom istinom i svojom vječnom pravdom, i svojom vječnom svjetlošću. Da duhovno iskustvo nije niti mašta niti priviđenje, niti nešto što se ne dotiče čovjekovoga bića unutrašnjega, nego naprotiv: da je čovjek, kao bogoliko biće, prijemčiv za vječne i nestvorene energije Božje, za svjetlost Božju i da zaista može u svoje srce da smjesti Boga živoga i da Bog obitava u srcima vjernih”, rekao je Vladika.

Rekao je da je to iskustvo cijele Crkve, saborno iskustvo pravoslavlja.

“Oni, naravno, koji su osporavali učenje Svetoga Grigorija Palame, govorili su da su to bajke i da je to nemoguće, da čovjek može samo donekle da nešto osjeti, ali da ne može da primi Božansku vječnost u sebe. A Sveti Grigorije je svjedočio živo svetogorsko iskustvo. A to je, zapravo, ono iskustvo koje pripada svim pravoslavnima. To nije samo iskustvo Svetogoraca, nego svih onih koji su Bogu ugodili i koji su srce svoje učinili stanom Boga živoga”, rekao je Vladika Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović

Video i foto: Boris Musić