Manastir Ostrog

Episkopi SPC sa jurisdikcijom u Crnoj Gori: Treba sačuvati pobjedu i ispoštovati narodnu volju

Saopštenje za javnost

 

2. februar 2022.

Poslije bratskog savjetovanja i razmatranja trenutnog položaja Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, mi njeni arhijereji kojima je povjerena arhipastirska služba na području Crne Gore obraćamo se vjernom narodu i vaskolikoj javnosti našim zajedničkim saopštenjem:

Mi, dolje potpisani arhijereji ćemo sa našim sveštenstvom i vjerujućim narodom, slijedeći Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, ići za Hristom Spasiteljem i nećemo dijeliti od Boga povjereni nam narod po stranačkoj pripadnosti nego ćemo, kao i do sada, izgrađivati Crkvu i jedinstvo našeg naroda u svetoj pravoslavnoj vjeri i zajednici Duha Svetoga. Želeći da svaki čovjek zadobije punu slobodu misli i savjesti, ponajviše slobodu od grijeha, poštujemo različitosti nacionalnog izjašnjavanja i stranačkih opredjeljenja i smatramo da, bez obzira na različitosti, svi treba da radimo za opšte dobro i opredijelimo se, umjesto za svađe i razdore, za iskreni dijalog. Takvim iskrenim dijalogom ćemo najbolje rješavati probleme i dostići željenu harmoniju narodnog jedinstva, uz poštovanje svih pomenutih različitosti.

Dužni smo podsjetiti naš blagočestivi narod da borba za slobodu vjere još nije završena i da Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori decenijama trpi gnusne klevete i nepravde od strane bivšeg režima čiji politički predstavnici i poslije poraza na izborima 30. avgusta 2020. godine, šire mržnju i netrpeljivost protiv naše Crkve. Zbog nepravdi koje i danas trpimo od ostataka bivšeg režima ne vidimo rješenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi. Kako će, draga braćo i sestre, rješavati nagomilane društvene probleme i primjenjivati civilizacijske standarde oni što svaki čas prijete novim progonom Crkve, deportacijama sveštenstva i otimanjem svetinja!? Primjećujete li kako ovih dana krotko i umiljato nude danajske darove narodu Crne Gore koji je upravo od njih branio svoje svetinje?

Pobjeda nad prethodnim bogobornim režimom 30. avgusta 2020. nije donijela rješenje svih problema u društvu, ali zato ona jeste velika demokratska prekretnica. Stoga je, uvjereni smo, treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju. Dobar cilj može se postići samo dobrim sredstvima. Nije nam namjera da kočimo društvene procese i u tom smislu očekujemo da će političari pobjednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor. Tako bi se doprinijelo smirivanju tenzija u Crnoj Gori i postigla ravnopravnost svih vjera u našoj državi.

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

Episkop mileševski Atanasije

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije

Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije