Maj 2020 Izvjestaj Freedom Huose O Zakonu O Vjerskim Zajednicama

Freedom House: Закон о слободи вјероисповијести продубио подјеле – мета СПЦ

Име: 09.05.2020. Informativna služba Eparhije Budimljansko-niksicke; Опис: Закон о слободи вјероисповијести продубио подјеле – мета СПЦ Тип: audio/mpeg

Прије свега неколико дана како домаћи, тако и медији у региону пренијели су вијест о најновијем извјештају под називом „Државе у транзицији“ познате америчке организације Фридом Хаус (Freedom House) која се бави људским правима и промовисањем демократије у свијету.

У поменутом извјештају ФХ се осврнула и на стање у Црној Гори која је на листи ове организације отишла корак назад, и из „дјелимично консолидованих демократија“ дошла у категорију „хибридних режима“, што би значило да се Црна Гора сусреће са изазовима у владавини демократије и остваривању људских права. Осим онога што се могло чути и прочитати у медијима, а тицало се „клизања у диктатуру“, један врло важан дио извјештаја који се тиче Црне Горе остао је занемарен. Неки од домаћих медија су покушали оспорити поменути извјештај, тврдећи да су „литије у извјештај за 2019. годину ушле само да би се створила што негативнија слика о Црној Гори, иако су оне постале актуелне почетком 2020. године“. „Кроз еко протесте – подршка демократији“, како је назив дијела претходно реченог изјвештај, поменути су протести који су окупили „десет процената популације“. Иако у извјештају није експлицитно казано на које протесте се мисли, неки медији су протумачили да је ријеч о литијама. Стављајући по страни и могућност да је ријеч о неким другим протестима, којих је било, неоспорна је бројност литија крајем децембра мјесеца минуле 2019. године, о чему говоре извјештаји у архивама сајтова епархија чија се јурисдикција распростире на територији Црне Горе. Због непостојања превода комплетног извјештаја, шира домаћа јавност је, за сада, остала ускраћена за директну информацију. Као и много пута до сада, у медијском простору су се нашле полуистине и интерперетације. Док режимска апаратура тумачи искључиво медијске извјештаје или површно изврће општи збирни извјештај, вјешто прећуткују чињеницу да је Црној Гори посвећен цио посебан извјештај. У нади да ће превод потпуног посебног извјештаја за Црну Гору што скорије угледати свјетлост дана (а достављамо у прилогу линк ка оригиналу на енглеском језику), доносимо превод пасуса који се заиста односе на контроверзни Закон и посљедице које је изазвао:

“Закон о слободи вјероисповијести, за који се широко сматра да је уперен против Српске православне Цркве, ипак је усвојен, изазивајући насилнe прекиде у згради Парламента и хапшење одређеног броја чланова ДФ-а. Његово доношење је додатно поларизовало већ подијељено друштво Црне Горе и скренуло пажњу јавности са свих осталих државних афера.

Владајућа коалиција је током године у Парламенту донијела неколико упитних одлука, укључујући доношење Закона о слободи вјероисповијести, којим се вјерски субјекти обавезују да доставе доказ о власништву над било којом некретнином или имовином стеченом прије 1918. године, што је захтjев који би могао оптеретити Српску православну Цркву.

У децембру је Скупштина усвојила Закон о слободи вјероисповијести или вјеровања и правном положају вјерских заједница (познат као „Закон о слободи вјероисповијести“) упркос снажним приговорима многих опозиционих партија и Српске православне Цркве, којој пријети губитак имовине, конфискацијом од стране државе. Сви покушаји опозиције да измијени закон прије његовог усвајања надгласани су. Посланици из ДФ-а покушали су да спријече коначно гласање о Закону изазивајући хаос у скупштинској сали, али их је зауставило обезбјеђење. Касније је седамнаест посланика ДФ-а ухапшено због насилног ометања. Предсједник Ђукановић потписао је закон 28. децембра, дан након што је усвојен. Велики мирни протести широм земље, које је организовала Српска православна Црква, одмах су започели и наставили се у 2020. години.”

Информативна служба епархије будимљанско – никшићке

Прилог:https://freedomhouse.org/country/montenegro/nationstransit/2020?fbclid=…