Godisnjica Tibor Cerna

Godišnjica pogibije Tibora Cerne – heroja sa Košara

Ime: 29.04.20 pomen Tiboru Cerni o. Igor Karanovic; Opis: Godišnjica pogibije Tibora Cerne - heroja sa Košara Tip: audio/mpeg

U Debeljači kod Kovačice, nadomak Pančeva u Eparhiji banatskoj, juče je, 28. aprila 2020. godine, molitveno i dostojanstveno obeležena godišnjica pogibije Tibora Cerne, mladića koji je na karauli Košare herojski položio svoj život za odbranu naše zemlje tokom zločinačke agresije NATO alijanse 1999. godine. Sveštenik Pravoslavne Eparhije banatske SPC o. Igor Karanović, starešina hrama Preobraženja Gospodnjeg u Debeljači, služio je mali pomen kod spomen-obeležja, u prisustvu Tiborovih roditelja, Jožefa i Kate, komandanta jedinice sa Košara i njegovih saboraca, koji su se, u manjem broju nego ranijih godina zbog vanrednog stanja u našoj zemlji, sabrali na ovom molitvenom skupu. “Ne smemo zaboraviti ovo herojsko delo mladog Tibora i njegovih saboraca, koji su stali na liniju odbrane naših svetinja i naroda, ali i dostojanstva cele Evrope” kaže o. Igor Karanović za naš radio. “Borba krstom i Jevanđeljem nikada neće prestati” podvlači o. Igor i napominje da su se svi heroji poput Tibora Cerne “upisali u živu sveštenu istoriju naše Crkve i našeg naroda”. Izjavu oca Igora za naš radio možete čuti na kraju ove vesti.

*

Tibor CernaTibor Jožef Cerna (Beograd, 8. novembar 1978 — Košare, 27. april 1999) bio je vojnik Vojske Jugoslavije u koju je stupio juna meseca 1998. godine. Kao komandir streljačkog odeljenja 125. motorizovane brigade učestvovao je u odbrani Jugoslavije za vreme zločinačkog NATO bombardovanja, a herojski je poginuo u odbrani karaule Košare kod Đakovice. Kako svedoče saborci iz jedinice sa Košara, Cerna je tokom borbi 27. aprila 1999. svojevoljno napustio zaklon kako bi pomogao da se otkrije položaj neprijateljskog snajperiste, verovatno pripadnika francuske Legije stranaca, koji je danima zadavao mnogo problema VJ. Nakon što je napustio rov, Cerna je pogođen metkom u grudi ali je, iako teško ranjen, uspeo da se održi na nogama do sledećeg metka koji ga je pogodio u vrat, što je bilo prvi put da je taj snajperista pucao dva puta sa istog mesta. Zahvaljujući Tiborovoj žrtvi, snajperista VJ je otkrio položaj neprijatelja i likvidirao ga. Tibor Cerna je jedan od 108 pripradnika Vojske Jugoslavije koji su stradali u odbrani reona karaule Košare 1999. godine, kada ih je napao daleko nadmoćniji neprijatelj – operativna grupa „Jastreb”, iz sastava NATO snaga, brojala je oko 5.000 ljudi koliko je bilo i pripadnika tzv. „OVK“ sa regularnom albanskom vojskom. Agresori su čak 67 dana dejstvovali po našim vojnicima, ali nisu uspeli da osvoje taj položaj. Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa ovog mesta.

Spomenik Tiboru Cerni otkriven je 14. juna 2017. godine u Debeljači kod Kovačice, mestu gde žive njegovi roditelji, uz najviše predstavnike vlasti Srbije i državne počasti. Spomenik je podignut na inicijativu Saveza boračkih organizacija Srbije. Tibor je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Stadion FK “Kovilovo” je 2018. godine na inicijativu istoimenog kluba i meštana, poneo Tiborovo ime.

*

U nastavku čujte izjavu sveštenika Igora Karanovića za naš radio, povodom godišnjice herojske pogibije Tibora Cerne- srpskog junaka sa Košara:

Izvor: Radio “Slovo ljubve”

Foto: O. Igor Karanović