Медачки џеп

Годишњица страдања Срба у “Медачком џепу”

Данас се навршава двадесет и девет година од страдања Срба из “Медачког џепа” – села Дивосело, Читлук и Почитељ подно Велебита која су била под заштитом УН, а на која је Хрватска војска извршила агресију 1993. године.

 

Поводом тужне годишњице, у Храму Св. Јеванђелисте и апостола Марка у Београду служен је парастос, који је организовало Удружење породица погинулих и несталих лица „Суза“. Након парастоса, чланови овог и сродних удружења положили су венце и запалили свеће на споменик Србима страдалим у ратовима деведесетих година, који се налази у Ташмајданском парку.

Хрватска војска је у “Медачком џепу” масакрирала 88 цивила, војника и милиционера, а имовину срушила и запалила, подсећају из Документационо-информационог центра “Веритас”.

По наводима сведока и вештака у судским поступцима, утврђено је да су жртве биле паљене у кућама, убијане хладним оружјем у подрумима и мучене. Индикативно је да рањених на српској страни у овој акцији није било.

У акцију која је почела 9. септембра, први и једини пут у рату на простору Хрватске, активно су се умешале снаге УНПРОФОР-а, и то канадски батаљон у покушају да заштити преостало српско становништво од страдања и уништавања њихове имовине. Разарање је трајало све до 17. септембра када су међународне снаге након тродневних борби са Хрватском војском и полицијом, коначно успеле да преузму контролу, писао је портал “Новости”.

Захваљујући “Закону о заштити особних података”, Врховни суд Хрватске је у објави правоснажне пресуде сакрио идентитет особе која је осуђена за једно од најтежих казнених дела, ратног злочина у “Медачком џепу” за који је Хашки суд подигао оптужницу 2004, али је годину дана касније јурисдикцију за суђење препустио хрватском правосуђу. Оно је 2008. године правоснажно осудило једино ратног заповедника 9. гардијске бригаде и команданта операције “Медачки џеп” Мирка Норца, и то на шест година због неспречавања ратног злочина, док је генерала Рахима Адемија ослободило свих оптужби.

Тек 2012. године, хрватско правосуђе оптужило је још тројицу припадника Хрватске војске, Јосипа Крмпотића, Велибора Шолају и Јосипа Мршића, којима је касније одредило симболичне затворске казне за почињене злочине.

Врховни суд Републике Хрватске потврдио је 2020. године првостепену осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда Јосипу Крмпотићу из октобра 2016. за ратни злочин против цивилног становништва у “Медачком џепу” и уједно му потврдио ослобађајућу пресуду за ратни злочин против ратних заробљеника. Крмпотић, ратни заповедник извиђачке јединице ‘Вукови’, тако је коначно осуђен на само три године затвора јер је наредио уништавање, паљење и минирање кућа у српским селима током акције “Медачки џеп” 1993. године.

Извор: Радио “Слово љубве”
Фото: zlocininadsrbima.com