Mićun Milatović

Gost Radija Svetigora: Pravnik i advokat iz Nikšića- Mićun Milatović

Ime: 08.03.2020 Micun Milatovic razgovor; Opis: Pravnik i advokat iz Nikšića Mićun Milatović Tip: audio/mpeg

Ugledni pravnik i advokat iz Nikšića Mićun Milatović bio je gost radija Svetigora.

Sa g. Milatovićem razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima vezanim za diskriminatorski zakon o slobodi vjeroispovjesti kao i o predstojećim pregovorima ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Gospodin Milatović je istakao da su predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve kontinuirano pozivali na dijalog vezan za predlog zakona a Vlada, da je djelovala u interesu same države i građana i u nastojanju da dobijemo kvalitetno zakonsko rešenje kojom se reguliše jedna ovakva važna oblast, svakako da bi prirodno konsultovala subjekt na koji se taj zakon odnosi.

Međutim ovdje smo u samom procesu ovog zakona imali jedno neshvatljivo ignorisanje Crkve što je bio uvod u diskriminaciju koji se ovim zakonom predstavlja kao nasušno važan državni interes.  Pravi odgovor zašto dijaloga nije bilo možemo potražiti u nastupu predsjednika države i vladajuće stranke g.Đukanovića koji je u junu prošle godine na partijskom forumu u Nikšiću eksplicitno formulisao buduću agendu političkog djelovanja DPS-a. Taj da ga nazovemo „Nikšićki manifest“ je ključna determinanta svih dešavanja oko zakona i to je topus koji stalno moramo imati u vidu ako ne želimo da zalutamo u magli koju svakodnevno proizvodi ražimska propaganda.“kazao je advokat Milatović.

Sastavom pregovaračkog tima Vlade za ekspertske razgovore sa timom Mitropolije za g.Milatovića nije iznenađenje jer su u pitanju glasnogovornici koji su se u prethodnom periodu profilisali kao apologete ovog zakona.

Među njima su i oni koji su decidno prejudicirali odluku Ustavnog suda u ocjeni ustavnosti spornih članova zakona tako da je teško očekivati da će neko od njih tokom pregovora napraviti značajan otklon od svojih javno proklamovanih stavova a što bi vodilo suštinskim izmjenama ovog zakona i kompromisu. Tako da sam mišljenja da vlast ovim šalje jasnu poruku da im do dijaloga nije nimalo stalo zapravo usuđujem se reći da je pregovarački tim  formiran tako da ne ostavi ni najmanju mogućnost da do nekakvog dogovora dođe.“kazao je Milatović.

Kada su u pitanju litije i izlaz iz postojeće situacije g.Milatović navodi da je ovdje bitno indentifikovati šta je to što litijama kao protestnim aktima daje jedan nesvakidašnji karakter:

To su prije svega najmasovniji protesti za koje Crna Gora zna. Treba naglasiti prije svega odlučnost i istrajnost naroda da se mirno suprostave bezakonoj samovolji vlasti. Litije su zapravo poruka vlasti da sila i moć ne čine pravo i u tom aktu ja vidim demonstaraciju prevashodno građanske odgovornosti i što možemo već sada reći predstavljaju jedan veliki demokratski kapital koji je investiran u budućnost ove države. A što se predviđanja rješenja ove krize tiče mislim da je jedini prihvatljivi izbor, u kome neće biti poraženih i pobijeđenih, suspenzija ili povlačenje zakonskog ne-prava oličenog u spornim odredbama zakona o slobodi vjeroispovjesti. Sve drugo bi bilo poraz demokratije, poraz istine i pravde, zapravo sunovrat u neko prvobitno stanje u kome važi zakon jačeg.“ Zaključio je u svom intervjuu za radio Svetigoru advokat i analitičar Mićun Milatović.