Maksim Vojvodic

Максим Војводић

Гости у студију: Гуслари Максим Војводић и Рајо Војиновић о 14. смотри српских гуслара Црне Горе

Име: 31.05.2019 Narodni guslari Maksim Vojvodic i Rajo Vojinovic; Опис: Гуслари Максим Војводић и Рајо Војиновић о 14. смотри српских гуслара Црне Горе Тип: audio/mpeg

Народни гуслар Максим Војводић (19) из Подгорице побједник је 14. Фестивала српских гуслара из Црне Горе, који је одржан у Подгорици у организацији Савеза гуслара „Душаново царство“ и Удружења гуслара „Мина Радовић“ из Подгорице.

Rajo VojinovicФестивал је одржан у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења и међу 45 гуслара Војводић се издојио и избором пјесме као и самом техником гуслања. Предсједник жирија Рајо Војиновић је, гостујући у нашем јутарњем програму истакао да је Максим сасвим заслужено освојио прво мјесто.

Пропозиције такмичења превиђају да се у полуфиналној вечери такмичари представе са неримованом пјесмом, а у финалу да изводе пјесму по свом избору. И стручна и лаичка публика сагласна је да је избор пјесма био један од главних разлога због којих је Војводић поново однио прво мјесто.

Да је избор пјесма Максима Војводића био прави потврђује и Војиновић који истиче да је један од елемената који се оцјењује и избор пјесме.

У току разгворора саговорници су говорили о прошлости садашњости али и будућности гусала. Рајо Војиновић се присјетио гусларских вечери у Сарајеву које су окупљале и до 15 000 људи, а нарочито нагласио наступ Бошка Вујачића који је изазвао бурне реакције
Ипак, масовност и популизам нису донијели много тога квалитетног. Гусле су веома значајне када се правилно користе, али могу се и злоупотријебити – истиче Војиновић.

Ово такмчиње је значајно и зато што се на њему бирају представници за савезну гусларску смотру на којој се представљају извођачи из свих српских крајева.

У вријеме хиперполитизације наше стварности и гусле су постале дио политичких трвења и националних размирица. Српски гуслари али и сви објективни етнолози немају дилеме.

Ипак гусларска сцена препознаје квалитет и Војводић сматра да ће он увијек на прави начин открити таленат и вриједност појединачног извођача без обзира на политичке ставове.