Hilandarska Kapija 3

Хиландарска капија (3): „Тројеручица“ у Беранама

Име: 08.05.2018 Hilandarska Kapija br.3; Опис: Вечерашња емисија посвећена је доласку „Тројеручице“ у Беранама Тип: audio/mpeg

Вечерашња емисија „Хиландарска капија“ Радио „Светигоре“ посвећена је доласку „Пресвете Богородице Тројеручице“ у Беране.

У манастиру Ђурђеви Ступови донијета је икона Пресвете Богородице Тројеручице коју је Милош Пантовић из Чикага поклонио овом манастиру. Тим поводом Беранама је прошла и свечана Ђурђевданска литија са иконом. Литију је све вријеме пратило јако невријеме.

Протојереј-ставрофор Драган Ристић пренио је запажање владике Јоаникија који је подсјетио да се слично догодило и када је Литија са моштима Светог Василија Острошког прошла кроз Никшић, град у коме је Свети Василије столовао.

-На исти начин је овако лила киша, а тада су Никшићани изашли мало више него вечерас овдје у Беранама и, како су пролазиле мошти, цио народ пада на кољена, не гледа да ли је пред њим локва, да ли тече вода, ријека, поток. Сви су падали на кољена пред моштима Светог Василија Острошког. Тада је на Тргу у Никшићу бесједио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије који је рекао „Добро је што паде ова киша да нас докрсти, да нас очисти од гријеха“, казао је отац Драган.

У вечерашњој емисији имаћете прилику да чујете и кратку историју иконе „Богородице Тројеручице“.

„Хиландарска капија“ коју препоручујемо вашој пажњи емитује се сваког уторка у 20:30 часова на Радио Светигори и посвећена је манастиру Хиландар и Светој Гори.

Павле Божовић