Litija

ХРА и ИА: Сматрамо мјере забрана вјерских и политичких окупљања непропорционалним и дискриминаторним

Акција за људска права (ХРА) и Институт алтернатива (ИА) позвале су Владу, директора Управе полиције, државно тужилаштво и Омбудсмана да хитно обезбиједе поштовање људских права на мирно окупљање, на забрану злостављања и слободу изражавања у Црној Гори у складу са Уставом Црне Горе и међународним стандардима.

“У овом времену повећаних политичких тензија и страсти, позивамо све да се понашају разумно и ненасилно, а државне органе да обезбиједе поштовање људских права и политичких неистомишљеника. Очекујемо да се политички сукоб у Будви, који је изазвао протесте, ријеши дијалогом, уз помоћ посредника. Разматрамо подношење иницијативе за оцјену уставности најављених мјера забране политичких и вјерских окупљања, зато што такве мјере сматрамо непропорционалним и дискриминаторним. Чекамо да мјере буду званично објављене. Право на протест се мора обезбиједити и у вријеме заразе, уз примјену ограничења као што су маске и одржавање дистанце, онако како је то већ пресудио, нпр. Уставни суд Њемачке”, наводи се у заједничком саопштењу.

Они су апеловали на све који учествују у протестима и који их обезбјеђују да одустану од примјене било које врсте насиља.

Подсјећају да, осим што је забрањено и кажњиво, насиље не даје легитимитет било којој прогресивној идеји. Такође су позвали Владу да осуди полицијско злостављање грађана.

“Напади каменицама на полицију се не могу оправдати. Исто тако, понављање полицијске тортуре на улицама Црне Горе је апсолутно неприхватљиво. Сви надлежни државни органи, а посебно Влада, морали су одмах осудити очигледно полицијско злостављање грађана у Будви, које је забиљежено видео снимцима које гледа цијели свијет”, наводи се у саоштењу ове двије НВО.

“Жалосно је да шеф делегације Европске уније на то треба да подсјећа предсједника Владе Црне Горе. Позивамо директора Управе полиције, као и надлежне државне тужиоце, да под хитно обезбиједе идентификацију и кривично гоњење свих полицајаца који се виде на снимцима како шутирају и пребијају људе који леже онеспособљени или не пружају отпор или оног грађанина само због тога што је извикивао паролу не дамо светиње. Ти и такви службеници морају једном заувијек да напусте полицију. Подсјећамо да никада нису идентификовани и да су у Управи полиције још увијек запослени службеници који су злостављали и Милорада Мартиновића и људе у Златарској улици и на другим мјестима у Подгорици 2015. године, као и многи други прије њих, који су злостављали Александра Пејановића. Полиција не смије бити екипа за мучење и одговорни у полицији за толерисање тортуре морају да сносе посљедице. Данас је Међународни дан забране мучења, а Црна Гора не обезбјеђује забрану мучења и другог злостављања у складу са међународним стандардима.

Управа полиције мора да омогући мирна спонтана окупљања, иако нијесу пријављена. То је у Црној Гори, као и у Европи, законом дозвољено. Грађанима се мора дати довољно времена да изразе своје ставове на таквим окупљањима. Хапшење и кажњавање особа које мирно протестују и не учествују у насилним радњама је кршење грађанских права и може само да изазове револт. И блокирање саобраћајница се мора толерисати неко разумно вријеме док се протест не изрази. Протести су само у Беранама одговорили захтјевима људских права. Грађанима је омогућено да изнесу свој став, а полиција није примијенила силу. Исто се не може рећи за остале градове, гдје је полиција врло брзо од почетка окупљања наређивала грађанима да се разиђу и хапсила оне који то нису жељели. Мирни протести, без примјене насиља и напада на полицију морају да уживају заштиту иако нијесу пријављени. Иако се директор Управе полиције и њени службеници не слажу са порукама протеста, они га свеједно морају обезбјеђивати тако да се то неслагање не примјећује. Полиција не смије бити средство за политичке обрачуне”, казали су из ХРА у ИА.

Они подсјећају да је према окупљенима у Подгорици, полиција примијенила средства за разбијање протеста након мање од пола сата од почетка окупљања, што је изразито кратко вријеме да би се изнио било какав став. У ситуацији када је окупљање мирно, полиција није имала основ да такво окупљање разбије средствима принуде, наводи се у саопштењу, након тако кратког временског интервала. Надлежни за реаговање на протесте у полицији морају да знају европске стандарде у том погледу.

“Селективно поступање према грађанима примијећено је и у односу на вријеме које су провели у полицијском станицама након привођења. У Подгорици су грађани провели у полицији и до 15 сати, док су грађани Бара пуштани након 2 сата. Према сазнањима које смо добили, појединици у Подгорици су ноћ у полицијској станици провели сједећи на столици у пренатрпаној просторији са још 25 лица, док полицајци нијесу носили заштитне маске, нити су их подијелили присутнима. Зар је то одговорно поступање у вријеме епидемије? Употреба силе на протестима је прихватљива само када је строго неопходна за успостављање реда и заштите права, уз поштовање правила о примјени средстава принуде која обавезују сваког полицијског службеника. Захтијевамо хитну и непристрасну истрагу инцидента бацања сузавца у спортску салу у Будви, чиме су угрожена дјеца”, казали су из ове двије НВО.

Они су се осврнули и позивању на информативни разговор лица због објава на друштвеним мрежама.

“Позивање на информативни разговор лица која су на друштвеним мрежама објавили информацију да се организују протести такође угрожава њихову слободу изражавања и мирног окупљања. Пријетње да ће у случају нереда бити означени као организатори и због тога кривично гоњени, представљају недопустиво застрашивање које не чини услугу развоју демократије у Црној Гори. Ове особе су обавјештавале о протесту који је као реакција на дешавања у Будви спадао у категорију спонтаних окупљања, која, под условом да нису насилна, заслужују заштиту”, наводи се у саопштењу.

“Униформе полицијских службеника и даље нису обиљежене, како је то од Црне Горе захтијевао Европски комитет за спречавање мучења још прије 12 година, иако је у међувремену донијета Уредба о допуни Уредбе о боји и ознакама возила и пловила, наоружању и посебној опреми који се употребљавају за вршење полицијских послова. Оваква неодговорност Управе полиције да не поштује прописе и тако омогућава својим службеницима да избјегну одговорност оправдано угрожава повјерење грађана. Неко због тога мора да сноси одговорност”, закључили су из ове двије НВО.

Извор: Вијести