Храм Светог Нектарија у Ваљеву

Храм Светог Нектарија у Ваљеву прославио свог небеског покровитеља

Име: 22. 11. 2021-slava hrama-svetog nektarija u valjevu; Опис: Храм Светог Нектарија у Ваљеву прославио свог небеског покровитеља Тип: audio/mpeg

Свечаном академијом, која је у навечерје приређена у Храму Васкрсења Христовог отпочело је прослављање празника Светог Нектарија Егинског, чије име носи најмлађи храм у Ваљеву чији је становник светитељ постао преко делића својих моштију, које у овом молитвеном дому пребивају.

У част празника Свету Архијерејску Литургију је служио преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије са братом у Христу и некадашњим сабратом из манастира Ковиљ, Епископом аустријско-швајцарским г. Андрејем и свештенослужитељима из Ваљева.

Епископ Андреј је у празничној беседи говорио о Светом Нектарију, његовим трпљењима и прогонима, подсетивши и да су и нашим народом владали једно време безбожници.

По резању славског колача бројним верницима обратио се Епископ ваљевски Исихије који им је честитао празник, а затим Епископу Андреју даривао честице моштију Светог Николаја Српског. На дару се Владика Андреј захвалио, подсетивши на древну духовност светитеља.

Прослава празника Светог Нектарија Егинског, чији се култ у српском народу нарочито развио у последњој деценији, отпочела је у навечерје дана који му је посвећен у календару Српске Православне Цркве свечаном академијом у Храму Васкрсења Христовог.

У саборном молитвеном дому верног народа Ваљева, украшеном изложбом икона „Свете жене“ Марије Вукосављевић, у част чудотворца са острва Егина стихове и песме принели су песникиња Мирјана Живковић и Група „Нектарија“ – супружници свештеник Никола и Дајана Петровић, у сарадњи са познатим ваљевским инструменталистима Сашом Стефановићем и Милорадом Јелићем.

Централни део свечаности представљало је предавање Преосвећеног Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја са темом „Поређење Светог Нектарија Егинског са Светим старцем Данилом Катунакијским“.

Долазак Епископа Андреја у наш крај је велики Божји благослов, казао је у свом обраћању Владика Исихије, кога са гостом из Аустрије веже дуги низ година монашког служења у манастиру Ковиљ. Свети Божји људи Нектарије Егински и Данило Катунакијски духовни су горостаси који су обележили 19. и 20. век, рекао је Владика Андреј.

Извор: Радио ”Источник“