Zivojin Rakocevic

И на Косову ће бити мало више слободе

“Из перспективе Косова је врло важно да је Црна Гора слободна, јер ће самим тим на Косову бити мало више слободе за све нас који живимо у свим могућим ограничењима када су слободе у питању. Сви покушаји фалсификовања и одузимања светиња могу се завршити лоше за све оне који се понашају као Мило Ђукановић”, каже новинар и књижевник Живојин Ракочевић, дан након избора у Црној Гори.

Ракочевић, добитник награде „Печат херцега Шћепана“, верује да се преображај Црне Горе догодио почетком године када су почеле литије. “У тим литијама су се нашли православни верници, муслимани, римокатолици, припадници партије Мила Ђукановића, припадници опозиционих партија и тог тренутка је било јасно да Црна Гора више неће бити иста и да је њена суштина промењена”.

Након промена које су се десиле јуче, Закон о слободи вероисповести који је крајем прошле године усвојила Скупштина више не постоји. „Тај праг понижења према већинској Црној Гори и демокрацкој Црној Гори који је подизан је Милу Ђукановићу једноставно дошао главе.“ Додаје да је било јасно да Ђукановић губи јер је изгубио сваки могући политички садржај и да његова партија већ покушава да пронађе новог идеолога. То се, како истиче, видело недавним појављивањем и наступом Светозара Маровића. Ипак, додаје да ДПС у томе није успео јер је “дубоко корумпиран”. “Грађани су препознали да више нема ничег у ДПС-у. Ово што сада видимо као изборни резултат Мила Ђукановића је последица огромног притиска министарстава, војске, полиције који су били укључени да изгурају његову победу али то једноставно више није било могуће. Показало се да Црна Гора има демокрацки капацитет и да тај капацитет говори језиком слободе”, казао је Ракочевић.

Према његовим речима, победа у Црној Гори је још чистија јер није дошла са запада, већ од саме свести грађана.

Извор: Радио КиМ