Jeromonah Makarije Podgorica

Iguman manastira Savina, jeromonah Makarije: Pogledajmo jedni u druge i vidjećemo Hrista!

Ime: 15.12.2019 Otac Makarije Podgorica; Opis: Pogledajmo jedni u druge i vidjećemo Hrista! Tip: audio/mpeg

U Nedjelju 26. po Pedesetnici, 15. decembra, 2019. godine, na praznik kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog cara Uroša i prepodobnog Joanikija Devičkog, odslužena je Sveta Liturgija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kojom je načalstvovao jeromonah Makarije, iguman manastira Savina. Jeromonahu Makariju sasluživali su protojereji-stavrofori Dragan Mitrović i Dalibor Milaković, kao i protojereji Miladin Knežević, Mirčeta Šljivančanin, Branko Vujačić i protođakon Vladimir Jaramaz.

Tokom Svete Liturgije pojala je mješovita pjevnica pri Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, kao i hramovni hor Sveti Apostol i Jevanđelista Marko.

Nakon pročitanog Jevanđelja, svima sabranima koju su se stekli u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja da toržestveno i saborno proslave nedjeljni dan, nadahnutim pastirskim slovom obratio se načalstvujući jeromonah Makarije.

Otac Makarije je tokom svog pastirskog obraćanja vjernom narodu govorio o suštini našeg ovozemaljskog života, kao i o bezgraničnoj ljubavi i milosti Božijoj kojom smo stvoreni, prizvani u život, kojom živimo i kojom nas Gospod sve voli.

Početni dio svog obraćanja otac Makarije je posvetio evharistijskoj, liturgijskoj zajednici koja se oslikava i kroz zajedničarenje u Svetim Tajnama punoće života u crkvi, ali i kroz poznanje istine:

“Braćo i sestre kada sveštenik čita molitve u toku Svete Liturgije, on se na jednom mjestu moli da svi oni koji su skupljeni u zajednici koja se zove Crkva, koja je tijelo Hristovo, koja je Tijelo i Krv Hristova kojim se pričešćujemo i sjedinjujemo u jedno – E da svi mi dođemo u poznanje istine u ovome vijeku, a da živjeći i ugrađujući se za ono vječno i neprolazno, mi naslijedimo vječni život.  Dakle, dvije su stvari potrebne da čovjek još ovdje za života pozna, a to su vječni život i poznanje istine.”

U ovakvom životu, u ovakvom postojanju mi do poznanja istine dolazimo na jedan jedinstven način, a to je kroz Gospoda Isusa Hrista. Nema nijednog filozofa niti učenika ovoga vijeka i niko kao Hristos, kao Sin Božiji nije mogao niti jeste izjavio za sebe da je put, istina i život. A Gospod Isus Hristos jeste i Put i Istina i Život i jedino je kroz Gospoda moguće spoznati i put i istinu, ali i istinski život. – naglasio je jeromonah Makarije.

Naposlijetku, svima sabranima se obratio i sveštenik Mirčeta Šljivančanin i najavio da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka bratski pozivaju na Veliki crkveno-narodni sabor, koji će se održati u subotu, 21. decembra, u 9 časova, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

On je takođe naglasio da će toga dana biti veliki blagoslov kako za sve pristune tako i za cijelu Crnu Goru upravo dolazak, doček i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog u Sabornom hramu u Nikšiću u duhu sabiranja i ujedinjenja u Bogu ljubavi svog naroda u Crnoj Gori.

On je takođe naglasio da je povodom toga iz Podgorice organizovan prevoz, a polazak je ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u 7 časova.

Zainteresovani se mogu informisati na broj telefona 068 800 461