Испосницa Светог Петра Коришког код Призренa Фото Википедија

Испосницa Светог Петра Коришког код Призренa/ Фото Википедија

Игуман Сава (Јањић): Албанци ухваћени да краду археолошке остатке највеће средњовековне испоснице

Четири косовска Албанаца ухваћена су 4. фебруара да краду археолошке остатке у испосници Светог Петра Коришког код Призрена, написао је на свом Фејсбуку профилу архимандрит Сава (Јањић), игуман манастира Високи Дечани.

„Из извештаја Косовске полиције 4. 2. 2021 – 4 косовска Албанаца ухваћена да краду археолошке остатке у испосници Светог Петра Коришког код Призрена. Задржани су у притвору 48 сати, али приликом транспорта у притвор један притвореник је побегао. Објектима СПЦ на КиМ треба ХИТНА заштита.“

Даље игуман дечански отац Сава каже да су објекти наше Цркве који нису у већинским или насељеним српским срединама годинама изложени вандализму и крађи: “Испосница Светог Петра је и раније била на мети лопова. Реч је о највећој средњовековној испосници где се и поред скрнављења још могу видети фреске”.

Испосница Светог Петра Коришког и рушевине цркве Свете Богородице, познати још и као манастир Кабаш, налазе се седам-осам километара уз Коришку реку под планином Русеницом, на двадесетак километара од Призрена.