Isposnica Svetog Petra Koriškog kod Prizrena Foto Vikipedija

Isposnica Svetog Petra Koriškog kod Prizrena/ Foto Vikipedija

Iguman Sava (Janjić): Albanci uhvaćeni da kradu arheološke ostatke najveće srednjovekovne isposnice

Četiri kosovska Albanaca uhvaćena su 4. februara da kradu arheološke ostatke u isposnici Svetog Petra Koriškog kod Prizrena, napisao je na svom Fejsbuku profilu arhimandrit Sava (Janjić), iguman manastira Visoki Dečani.

„Iz izveštaja Kosovske policije 4. 2. 2021 – 4 kosovska Albanaca uhvaćena da kradu arheološke ostatke u isposnici Svetog Petra Koriškog kod Prizrena. Zadržani su u pritvoru 48 sati, ali prilikom transporta u pritvor jedan pritvorenik je pobegao. Objektima SPC na KiM treba HITNA zaštita.“

Dalje iguman dečanski otac Sava kaže da su objekti naše Crkve koji nisu u većinskim ili naseljenim srpskim sredinama godinama izloženi vandalizmu i krađi: “Isposnica Svetog Petra je i ranije bila na meti lopova. Reč je o najvećoj srednjovekovnoj isposnici gde se i pored skrnavljenja još mogu videti freske”.

Isposnica Svetog Petra Koriškog i ruševine crkve Svete Bogorodice, poznati još i kao manastir Kabaš, nalaze se sedam-osam kilometara uz Korišku reku pod planinom Rusenicom, na dvadesetak kilometara od Prizrena.